關於抗憂鬱藥

22 回覆
5 Like 4 Dislike
我有少少焦慮症狀走去睇醫生
醫生開左d抗憂鬱藥
食左一日
個人有少少作嘔
個人有時會突然硬一硬咁

訓教之前諗咁一d問題
訓個陣個腦就係咁諗住呢d問題唔識跳出黎 loop住係到

個腦好似on99咁
有少少驚左食藥 食唔食落去好
定係正常 定我諗太多?
腸道有多啲益生菌好似可以抗到少少
明白, 多謝你既建議
岩岩先試 點都會有副作用
要一段時間適應
如果試左1-2星期都唔自在/有唔同既身心反應
可以再睇醫生轉藥/調藥量
不過你本身焦慮底 可能都偏向敏感啲
突然要食藥你應該都有好多諗法/型住有唔同
試下接納一下自己係可以不安
唔好諗一定要搵方法想要去即刻解決「問題」
要俾自己感受多啲當下係點 寫出黎都得
諗得好唔舒服就搵其他野做下 搵人傾下
加油
通常建議試一個禮拜以上,
如果有難以接受嘅副作用,
請即刻再睇醫生,
另外主力都要搵返焦慮嘅原因,
可以嘅話 記錄低焦慮嘅時刻/次數/原因,
有用iPhone嘅話可以用日記/健康嗰個功能記錄,
同埋藥物唔一定100%令你永久康復,
最好都見下 心理學家>輔導員>社工
比較唔建議社工 係因為而家周街asso都讀到 水準好參差

同埋之所以要主力搵返焦慮嘅原因
可能你而家所在嘅環境對你有毒(家庭/感情/工作等等)
如果可以對症下藥,
對於盡快康復都有幫助
希望絲打加油啦
btw如果有on9同你講睇開啲,
建議直接block>減少聯絡
thx 大家既建議
我試一排先 睇下情況再覆診
食一排先~呢啲藥要連續食一兩星期先至會有效果
所以如果你話一日就作嘔,幾乎肯定只係心理作用

至於你話個問題無限Loop,呢個係焦慮嘅症狀
我係同你行緊同一條路,所以好明白呢個狀態,
一旦跌咗入呢個狀態都真係幾乞人憎㗎,
乖乖地食藥,事情慢慢會變好💪💪

絲打加油AR
我唔知其他人點睇,但唔需要為XXX擔心呢句真係好廢 就係控制唔到先要睇醫生
但而家又訓唔到 岩岩嘔完又開始頭痛,點搞
血清定咩?
好多藥要試
Side effect 每個人不一
我就食完會訓死,起身好凍同不斷打喊露
返唔到正常工
Btw 加油
藥要試
覺得太差唔好夾硬食
試過轉咗隻藥
直頭嚴重到出唔到門口
即刻冇食再同醫生詳細形容講解
轉過隻就冇事
食咗藥先作嘔? 定係本身有其他原因?
係咁 而家食完咁樣你咪無焦慮囉
轉做運動啦
不過其實係咪一食就要食成世
唔知 今日有d燒 搞唔清楚
有做開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞