著名富三代鍾培生宣布再派錢! 大慈善家作風曾出1000千派畀香港市民

32 回覆
1 Like 38 Dislike
鍾培生是城中有名的生意人和「鑽石王老五」,爺爺鍾江海是「工廈大王」,創辦華廈置業。鍾培生在娛樂圈十分有名,與林作的拳賽令他聲名鵲起,他與前港姐袁嘉敏(Candy)複雜的關係也引來熱烈討論,而他大慈善家的行為亦獲不少人讚賞。

今年年初的《慈善星輝仁濟夜》,總理鍾培生豪捐了$549,600,更親身上台遞交支票給仁濟醫院。再講2月時,他在社交平台出Post宣布派1000萬畀香港市民,不過當然有條件。上年年頭,在《仁濟醫院周年慈善餐舞會2023》中,鍾培生以188,000元投得3支紅酒靚次伯,並即場開酒請晒全場賓客飲用。

日前,鍾培生宣布再派錢!他出post說:「HKES 香港電子競技有限公司與大家一起奮鬥十一年了,感謝大家一直的熱烈支持!藉著HKES十一歲生日,我將向粉絲們派發總值新台幣110,000紅包與大家一同分享喜悅!大家只需1.⁠ ⁠留言標記 兩位 好友 2.⁠ ⁠⁠分享此帖文到限時動態我會在 14 天後抽出 5 位幸運兒平分新台幣110,000 紅包。」11萬台幣若27萬港紙,不過當然也有條件,但看來也不是很大難度。
11萬台幣若27萬港紙

not 若,是約

btw 27萬港紙……

所以話讀唔到書先做記者
11萬台幣若27萬港紙???
依家啲記者真係易做

仲有
係咪應該用"約"好過"若"
佢應該漏左一點 2.7萬
就算調轉27萬台幣都唔係11萬港紙
似係
好似台灣紙仲少過港紙
27萬台幣都係大概6 7萬港紙
弱智
好明顯係2萬7啦,只係萬同7掉轉咗啫
連登仔
小學雞犯錯
體育老師教旣
好明顯2.7萬...
第一張相派1000萬hkd wor
咁都少 ?
HKES未執咩仲有咩人?
跌左散紙
佢前排去staycation 一晚都唔止
香港mrbeast
得啦得啦 又幾條傻鳩打拳賽呀嘛
跌左唔使執
又話生意好
想講佢yt 好耐冇出片
過去5個月淨係出左每月送禮物片就算
但以人$800/月
食水好深
少過連登仔日薪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞