(AI) 由 2010至2023年,智能手機出貨總量

14 回覆
1 Like 4 Dislike
原來
Android 出機總量已達到 123億4千萬台
iPhone 出機總機已達到 26億台

成功將科技推廣畀每一個人
真係一個好偉大嘅成就呀

咁有冇賺錢利潤圖表分析睇?
多窮人支持但冇利潤係冇意思嗰喎
你好有錢?勁喎
問你拎多啲大數據睇就講我個人
an狗唔搭八

唔夠膽拎/駁唔到我呀?
你未夠資格叫失做嘢
你未夠資格叫我做嘢
利潤由消費者付出
你係俾嗰個唔係分錢嗰個
而家唔係討論緊android vs ios咩?
btw有利潤圖表震懾我未?
個post係討論緊android vs ios出貨總量
你要討論利潤咪自己開個post討論
入嚟本身係想睇Apple領先Android幾多
但唔係手機撚都覺得條撚樣九唔搭八
姐係android利潤不堪入目唔貼得出嚟出醜
an俠同中国人講咩中国有13億人就好勁一樣
一講其他方面即刻收皮
蘋果(Apple)的iPhone毫無疑問是手機業的王者,調查數據顯示,2023年第四季iPhone佔全球手機總銷量的18%,卻分走了87%的利潤。

美國 Birinyi Associates 公司公布的數據顯示,這是蘋果公司史上最大規模的一次股票回購行動。報導指出,蘋果第二財季的銷售業績為 907.5 億美元 ( 折合新台幣約 2.94 兆元 ),較去年同期降低 4.3%,淨利潤下降 2.2% 至 236 億美元 ( 折合新台幣約 7637.9 億元 )。根據 FactSet 研究系統公司公布的數據顯示,蘋果公司的銷售業績與淨利潤都略高於分析師們的預期。
在所有手機品牌中,蘋果是盈利最高的公司,佔據85%市佔,高於上季的84%和去年同期的81%。

研究總監Jeff Fieldhack在談及蘋果的表現時指出,蘋果的出貨量年較去年同期下降3%,而同期智慧手機市場下降9%。與此同時,由於Pro系列的貢獻增加、SE系列的貢獻下降以及iPhone 13 Mini被iPhone 14 Plus取代,蘋果的平均銷售價格有所增長。

因此,儘管蘋果的iPhone年度營收下降2%,但其營收占比卻有所增加,第二季市佔達到創紀錄的45%,比去年同期增長近3%。

自2022年第二季度以來,蘋果在全球營業利潤中的佔比也增長了4%,達到85%,這是蘋果第二季度創下的另一個紀錄。

怪唔知an俠唔想貼,明白既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞