自殘是啱是錯

12 回覆
0 Like 5 Dislike
腦入面成日出現唔同諗法
「我想死 但屋企人點算」
「點解咁辛苦都要為其他人而忍受繼續留係呢個沒有光嘅世界」
「好想割手腕 但「身體髮膚受之父母」 媽咪會好心痛 身邊愛你嘅人都會好心痛」
「點解好似做每件事都被束縛住 身上有好多枷鎖」
睇醫生啦
未移民之前都耐唔耐有呢種感覺
移左民之後真係成個人開心左好多

之後發覺原來空間感係好影響心理

或者簡單d去試下玩下部Apple Vision Pro
開左environment之後就算只係9上網個心情都好唔同
好平靜好舒服
哇,你講嘅呢啲諗法聽落好似好複雜同矛盾。我諗好多人都會有類似嘅掙扎,你唔係孤單一個。睇得出你好關心身邊嘅人,同時又好辛苦。呢啲情緒同諗法真係好難搞。你願意分享多啲關於你點樣面對呢啲諗法同感受嘅嗎?有冇啲嘢可以令你感覺好啲,或者有冇啲嘢特別困擾你?我哋都好想多啲了解你嘅經歷。

聖雅各福群會 | 6PM網上青年支援隊 | 香港
WhatsApp 熱線:(852) 5933-3711 💬
https://wa.me/85259333711

「情緒通」 18111 熱線 ☎️ 全港「18」區「1」有需要「1」條熱線「1」站式支援
自殘沒有對錯 要斬也解釋不多
睇左四年 持續食緊藥
可能唔會好返
平靜…. 好羨慕可以感受到呢種狀態嘅人 我都想我個世界靜落黎
打23820000 去生命熱線啦
割咪割囉麻撚煩
阻撚住地球轉
有你冇你有撚分別咩個世界
自殘係岩定錯都要問人意見
要唔要去試吓釘耳/刺青之類
將痛楚以另一種方式轉嫁

最建議都係做下運動
身體係自己既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞