對戰射擊《Concord 星鳴特攻》首日上線人數慘,Steam最高僅697人在玩

39 回覆
33 Like 2 Dislike
由 PlayStation 旗下工作室 Firewalk Studios 開發的射擊對戰 FPS《Concord 星鳴特攻》今(24)日在 Steam、PS5 正式上市,本作在發售前就已引起不少爭議,尤其是角色設計上因 DEI 問題而被玩家嫌棄,不少人都不看好他的表現,而以一款主打線上對戰的遊戲來說,他的首日人數的確相當淒慘。

《Concord 星鳴特攻》今日上線後,根據 Steamdb 資料庫數據,Steam 最高上線玩家數僅有 697 人在玩,本篇截稿則是已經剩下 255 人,以一款對戰射擊來說表現相當慘,尤其相比近期造成話題的《黑神話:悟空》發售首日 Steam 就突破 222 萬人,甚至連零頭都比《Concord 星鳴特攻》玩家多。

《Concord 星鳴特攻》除了角色無法吸引玩家入坑之外,本作並非跟許多射擊遊戲一樣採用免費遊玩+內購的模式,而是要價 1190 元先買遊戲才能玩,雖然開發人員說不會賣戰鬥通行證,後續新角色也會免費更新,但在一開始就無法吸引玩家購買遊戲的情況下,《Concord 星鳴特攻》可能無法維持營運太久。
唔好再搞鬥陣特攻類型遊戲出黎啦
成隻game都黑鬼嚟嘅改名叫黑鬼特攻好過
證明𠵱隻game係屬於少數群體嘅
等摺
果然咁多年嚟得韓仔廠先識出online 槍驚
毘錢

另一隻最近出既woke game Dustborn最高上線人數得83
成隻game一係黑人一係非人,唯一一個似曬黑白人嘅配左南美口音
Lgbt 唔撐呢隻game?
佢地自己都唔玩點叫普通玩家玩?
點解d人仲死性不改
星鳴都未夠衰

好過SE 之前隻巴比倫
Go woke and go broke
抵撚死,畀咗 dei consultant咁多保護費,一出就即閪
lgbt 係嚟收保護費,無話會識打機
APEX樣衰版
聽聞用咗八年開發。
ow個概念其實真係好好,成功帶出左hero shooter呢個結合傳統moba同fps既game genre,只係隻game個learning curve太大,同埋又係暴雪通病:好撚鐘意nerf呢個nerf果個,又成日改黎改去,又唔出多啲新英雄,搞到啲玩家冇癮
D角色咁柒
左膠唔玩都應該買黎支持啦
留比左膠玩
Overwatch出新角色係咁
https://youtu.be/3k6GFT3nchE?si=tSG4OkpAQ598zHL6

呢隻9game對住啲英都反晒胃
特登去搵片黎睇
其實就係overwatch黎

不過角色設計得咁柒, 又無乜特別吸引既元素, 最重要係要俾錢買
我點解唔玩設計更好, 更成熟, 仲要係免費既overwatch
希望頂到輿論
以前ow女角屎忽都好靚好彈
但最後都NERF過
我最記得tracer本身個黃金比例patpat
咁多人玩server得唔得嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞