究竟係咩編劇先諗到呢d劇情

21 回覆
24 Like 6 Dislike
法證先鋒6 成套劇唔係係晚晚係洗衣店到洗衫就係cafe
然後就bosco 個個星期飛去大阪
再唔係就蔡潔同奸仔耀晚晚偶遇

點解d劇情可以差到咁都播出街
明明以前法證先鋒 1 2 3都好睇
就算第4輯個陣有譚俊彥都未去到話唔好睇.

依家真係好L垃圾

原來最後真係吳業坤個仆街仔玩禁室培慾
即係淨係睇第一集同最後個集就得
個主線就係得呢兩集
法證最好睇係1,2

3開始冇咁好睇

之後就係嗰4,5,6根本垃圾嚟

唔只啲演員,主要係個製作,拍攝,劇本都好差

最後都搵得返個dead body
我覺得唔係演員嘅錯.

真係d編劇問題
啲演員啲演技邊有1,2啲演員咁好同自然

1,2係連啲配角啲戲技都好好
呢個真係tvb 死症嚟

今輯最大死症係林正峰
有一集黃宗澤叫佢跳樓,即刻覺得唔駛認真睇
以前啲戲係拉到個犯講過程

而家集集都係就咁由佢地班友講返結果

勁慳皮
成班係cafe講案情,勁唔專業

慳景 易拍
改名叫 cafe先鋒 或者洗衣先鋒
第4輯都係一路喺度揾個妹
d編劇收緊最低工資
你唔撚係覺得收最低工資既編劇寫既劇本可以媲美拍幾套韓劇就可以上車既南韓編劇寫既劇本下話
就好似黃洋達咁撚樣
無論佢係tvb,viutv定youtube,寫出黎既劇本都冇撚分別
一個字可以總結:
現實應該係拿拿林搞掂就走

解剖對住條屍喎,你話好好玩,搞掂就走嫁啦,仲咁得閒演感情戲
我就係諗緊佢地會因為做到麻目左而唔講正常工作外既野,快手收工算。

定係都係有少少迷信好似我講咁做,不過我信佢地一定唔會亂講野既。
正常都會,我之前見過啲差人就去睇個跳樓死咗嘅人嘅屍體,佢哋又係唔會口upup 又唔會合十咁,又係拿拿林做完啲嘢就算

我覺得做呢類職業又做得耐嘅人,應該都係拿拿林做哂啲嘢就算,唔會做咁多其他嘢
係咪又有小丑
冇乜睇過 最多開住電視機個陣聽到黃宗澤講下日文😅
不過啱啱上Youtube是但搵集highlight跳住嚟睇
不知幾撚正喎
改編上年葵芳閣個單黃絲好心收留「手足」, 點知條「手足」就拎人地鄰居留低嘅鎖匙入屋爆格被撞破殺人滅口(劇入面係男友中crypto scam)
仲抽埋某啲移民撚 返嚟幫父母搞身後事都要諗
https://www.youtube.com/watch?v=ahyeroy9NZU
仲要 主題曲 同DOCTOR X 好相似
名又扮日劇風格

不過有彩蛋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞