香港會唔會因為經濟差而重新激起社運???

78 回覆
7 Like 100 Dislike
乜野經濟差??依家由治及興呀,香港要轉型做唔知乜野聯系人,總之經濟一片向好,懷疑樓主收左美國錢抹黑香港
直接躺平食阿公咬福利算啦
你有幾巴閉呀咁
除咗反抗果班走曬,醒目果班藍絲都走唔少

港樓跌執笠潮只是序幕
諗起鋼鍊個反向鍊成陣
啲內地人要好似老豆啲血咁
唔會 因為知道政府真係會捉鳩晒啲人去坐十碌八碌
其實大家都係假設性咁樣討論呢件事
同個人有幾巴閉有咩關係
通常大家覺得越冇可能發生嘅時候,反而越有機會發生

大家19年頭,都冇諗過19年尾會咁
黃絲已經無晒 如果有社運 可能係藍絲搞事

類似2003 嗰隻
激起移民就會
講真當初肯行出嚟果批
係因為聽過 同 感受到‘’鐮刀幫‘’的不好
唔想自己被做埋受害果一批
最重點係多數都無親眼見識過 佢地 的恐怖

到依家果批走得的走,坐得的坐
留底係香港的人 我睇就剩返三批人

1. 好驚‘’鐮刀幫‘’的人,老果輩思想的人
2. 我上有高堂下有妻房唔可以有事的人,攪唔到自己就無事的人
3. 覺得佢地無問題的人,新腥港人

咁依家香港得返呢三派人點會有反抗姐

香港已經入左呢個狀態
真係係睇幾時到最後果一句
到真係有一日大陸人革命成功

樓主請勿煽動
記唔記得當初有人宣揚一句
「民不畏死 奈何以死懼之」,
但香港人從來都係世上最怕死嘅人之一。
唔係想貶低香港人,客觀原因有好多,
例如搵錢至上價值觀,物質太豐富等,
而且而家連坐法已經冇名有實,
如果你一舉一動都會拉埋家人落水,
會淆底都正常。

講激d,而家要人揭竿起義就要講緊你連保命都有問題(例如經濟,災害,人身安全等因素),仲要有視死如歸嘅心,否則乜都唔洗講。
最強戰力嗰班已經入哂倉,剩返嗰班捧緊Mirror 當抗爭
冇飯開嘅話 成班跪係度雙手合十求饒
寫包單一定非常和平
歸屬感凝聚力呢樣嘢已經俾人打散咗
安已不
驚已報

香港人誠實面對自己
坦誠自己就係唔想冒險真係咁難

唔好講到烏克蘭咁極端

事實就係我哋係連7 80年代爭取民主政治嘅南韓人都不如

甚至不如台灣人

網上睇直播出軍師文捉鬼文唔係反抗
商場唱歌仔唔係反抗
喺後排行人路遊遊下 見唔對路第一個著草然後瞓醒返工唔係反抗
SNS 改頭像出個reels 唔係反抗
幫襯黃店唔係反抗
移民走人都唔係反抗
2008-09年金融海嘯,HSI跌到9000點,香港嗰時都冇大型社運
香港97後三次大型社運都係有政治事件做導火線,03年廿三條,14年831決議,19年逃犯條例修例

依家有咗國安法,香港由治及興,反中亂港份子全部敗走香港,仲邊度有政治爭拗煽動市民上街
太睇少中國人奴性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞