勿讀JUPAS JS3030 ,理大應用物理學乞食4年制大學課程,年年都要唱衰

30 回覆
20 Like 4 Dislike
想讀水泡科唔該讀工程,讀IT,佢地收分都係低。

出黎人工性價比高。
我相信讀呢科可以拎諾貝爾物理學獎
收皮啦,讀工程好過,香港NO SCIENCE 。

科學園大把工只請PolyU 工程學士學位畢業生,物理狗出到黎入科學園西公司,只會得16-17k人工,低到窮人咁。

做男人唔該去讀PolyU 工程/IT學科,4年制出到黎學有所用,唔洗比人屌到好甘。

讀物理預左得少數人升上PHD先會有前途,先高過工程狗,大部份人出到黎只會係炮灰

工程就絕大部份人都有粥水食,廢人勁人有不錯人工。
For 2024 JUPAS學生,勿讀JS3030 應用物理學系課程
樓主我由恥笑到佩服你嘅堅持
我講既野係事實黎,佢地都拎唔出亮眼既就業紀錄,全部工都係低級工黎,讀PolyU 工程都入到去/ 入更高position 職位,AECOM 無人入到去。

個網站間接證明左 PolyU 應用物理學系學士課程係乞食到一個極點既課程。

唔夠分要讀水泡科,不如讀工程/IT,佢地收分都收得低。
Academic Field 勁到飛起
但Non Academic Field 食哂屎,大把人要讀master 轉IT
咁其實 PolyU physics值博率唔低喎
如果行 academic route
都有三成 graduate成功
目標明確 都幾正
但有7成人,出去搵唔到工,個個都當呢班曬銀時學生係中六畢業⋯
估唔到仲有嘢賤過BS
做Academic啦
Ching有冇material eng d grad report放出黎比大家開下眼界
搵唔到,同Applied Physics 差唔多

可能都係17k ?
一班30人可能得4個做到Academic ,要刷professor 鞋先做到。
大把啦,電子工程都未出聲
以前啲大學會出每個program嘅mean同median, 而家出個大數就算
仲有food safety
真心BS唔差,只係連登仔拎佢同土木比,咪顯得地底泥,但實情人工都算係咁,起碼唔會太離譜。

電子工程個班就算鳩數啦,香港無野撈。
相比之下Applied Physics都未算衰到貼地嘅
我覺得衰到貼地,我個年畢業個30個人有10個人失業
電子撈bs/it都唔差既
發展商依家地都唔投仲水人入行做地盤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞