Ha pdn 定 cu 老年學好?

15 回覆
6 Like 0 Dislike
一個讀完做護士,一個讀完唔知會做咩
本身唔抗拒做護士,但想知讀老年學係咩環境。
梗係前者。
坦白講句,無Nursing牌,讀完Gerontology甚麼也不是
一定係nursing 但係ha 讀就慘啲囉
點慘法?
同讀中學一樣,要記缺點著校服上堂唔可以染頭髮,3年學5年野 ,
實習全部去Ha
你個case,攞左個cu degree再駁master of nursing或者其他專業科好似好D

萬一你做左幾年HA nurse想轉出去,出面D機構都係睇CV揀人。你冇degree, panel 真係會因為呢個原因出低D人工或者唔揀你
nursing
Gerontology根本水泡科嚟 入面全部都係啲想讀但係讀唔到醫療三寶嘅人
如果你有Nursing唔讀走去讀Gerontology一定俾人笑on9笑到面黃
Sorry睇漏咗係cu 以為係東大
不過讀cu都係為ulife 呢科本質上都係水泡
除非你屋企唔憂做啦 如果唔係為咗cu ulife而讀水泡 開心完呢幾年就等乞食
利申識人都係為咗三大ulife而唔讀非八大專科 而佢屋企都真係有錢
你屋企好富貴而你又好有興趣就可以揀2
otherwise 絕對係1
CU老年最後都係去讀返RN
識人讀完中大老年學走去報master social work/ot都有offer,未去到乞食咁慘既,不過讀master又多一大筆學債
根本無關係,如果為左再搏去MSW/MOT為前題
更加唔應該讀老年學。因為唔會因為你用左十幾萬讀多個水泡master有特別優勢

MSW係乜1st degree都收,好多係乞食科社科個堆特別係心理學上唔到CPEP,社科文科,犯罪學呀社會學
少d商科工科在職老師都有人讀

MOT就爭到PK,有d本身係nurse都照讀
樓主咁問,應該都剩係得呢HA PDN 同埋CU 老年學呢兩個offer。MSW 同MNurs 又唔介意人哋讀咩first degree,咁正路都係揀三大degree,再睇環境/能力/興趣,再揀行業入行/進修。

當然,如果樓主已經決定做nurse,PDN就最直接。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞