實惠港島兩分店結業 門市25間兩年縮減至14間 學者︰淘寶訂傢俬所致

170 回覆
54 Like 7 Dislike
輸俾淘寶係非戰之罪,依家只有向高端傢俬發展先有機會唔輸
不過實惠d傢俬要等得太耐,代表佢都控制唔到供貨,買完幾日就有都仲有競爭力
實惠同IKEA比到底佢有啲咩優勢?

有實木?
舊年頭我係Megabox實惠睇中張餐枱,本想落單,但sales話冇現貨,要先落訂再等幾個星期。唔想等最後去咗幫襯Ikea。我估佢係生意跌咗影响咗cash flow存唔到貨。
實惠啲quality 有時仲差過淘寶
實惠就哂氣啦 , 用料差 價錢貴 服務閪
如果有特價 , 係實惠買其他品牌既野都可以考慮下 , 佢自家既傢俬就算啦
冇人叫你買同款
上次去實惠9行無諗住買野,見張梳化幾靚就停低望左陣
跟住有條女行埋黎話如果啱,而家落訂大約1個月後可以送貨
嗰時都心諗訂張爛9梳化都要一個月先送到,係咪廢到咁。同埋奇怪個sales行埋黎第一樣唔係介紹張梳化,而係第一樣話你知一個月後先有貨,可能平常9成客聽到要等咁耐都唔想買,sales已經連介紹都費事
都係hebe分身黎
傢俬暴利生意黎
淘寶一張枱200幾蚊
香港啲鋪夠膽死賣2000幾
咪撚同我講咩用料唔一樣 就算唔一樣唔會有人專登比貴10倍價錢交智商稅
宜家都仲好過佢
紅蘋果既床架唔錯
實惠咪實體店牌淘寶

之前買過佢都係搵返嗰間代理去送貨同安裝
例如買海馬牌佢咪搵返海馬送, 實惠中間抽水
因為都係廠家自己送
實惠只係中介
呢兩年網購同淘寶個勢好勁,未來只會更多人用
好多行業都減少實體店,有用實體店嘅又頂唔住租金,而餐廳因為有外賣平台,又好多搬上樓上鋪/工廈
好難想像過多1-2年,香港啲地舖商場會點玩法?
紅蘋果去Aeon 都得啦
實惠咪賣緊淘寶囉屌
實惠自己啲貨都係淘寶
呢種模式依家做唔掂,好多廠家批發依家自己做埋銷售
實惠出自己牌子或者有彈性合作仲好過做中介,傢俬做番高d,可以避腳線,甚至賣埋收口條都得,賣夾板傢俬又得,依家佢做緊傢俬可以加長改短都係好事
人地ikea d show room幾鬼靚,全部自己傢俬,實惠d show room 7到
有冇相睇?
中產人數減少所致
咁無計啦

人地淘寶寧願訂d 質素可能中伏既都唔幫襯
證明個價錢真係差好多
實惠部分傢俬而家有得加錢改size
最有用呢樣
而家有得加錢改size(雖然少貴)
我覺得佢出得太遲
好多ikea傢俬唔啱細單位
變display room
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞