中國算唔算係世界上電子付款最先進國家?

67 回覆
6 Like 77 Dislike
有唔同,西人鍾意碌卡,支那人鍾意手機嘟碼
宜家我去日本,英國,法國,澳洲幾個禮拜都係一蚊cash都未用過,全部pay wave 幾秒搞掂,方便同快過用qr code好多
Hk呢
香港都好少用,不過未去到一蚊都唔洗用

至少去茶記或搭的士都要用(我一年搭的士唔多過3次)
Indeed?
如果你要去環遊世界
你會揀揸住部有vise apple pay 唔嘅iphone 定係得支付寶嘅電話?
你覺得電子支付唔係先進過現金無意思
因為只係 「你覺得」
電子支付先進過現金係大圍共識黎
非主流嘅假設就無謂討論落去

世界第一
太陽系第一
銀河系第一
係,D監控先進到,你想返中國插針都插唔到
家吓佢地連治安仔有部電話,一影你相就有晒你個人資料
八達通都贏啦
華人用現金係因為方便逃稅 賤種黎。
大陸多人用電子支付係因為大量假鈔流通巿面,大家都唔信紙幣,電子支付減低咗驗鈔同收假鈔的成本。

同先進與否並無關係。

如果講嘅係QR payment,技術上一啲都唔先進…
地鐵入閘口班支付佬塞住開qrcode, 唔係話qrcode 唔先進,但班支付佬可唔可以唔好塞住阻住八達通入呀,民智未開?
根本就係走稅架問題
大陸人以前收錢有好多鬼野
勁多假鈔
你拎啲真一百蚊紙出黎俾錢
佢即刻換左話你張係假
你用信用卡就幫你複製左佢

所以有智能手機問世之後
呢啲有即時交易記錄既功能咪咁人民受歡迎
官方咁大力推就緊想你放啲錢入佢戶口

先進既應該係智能手機
支那人冇得選擇
冇信用咭又冇cash
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞