特区政府禁日本水產一年逾千餐廳結業 環境局︰不排除再收緊

134 回覆
176 Like 52 Dislike
所以一定支持
啱啦
轉撚哂賣廢水、螺絲粉就最好
禁日本仔好地地,睇下農夫山泉單野,大陸殖民宗主國既公司即刻凶神惡煞踩上消委會,最危險最無保障既大陸產品,地溝油,三鹿奶粉,屎水雪糕,唔好講禁,講都唔比講,衰過英國佬同三年零八個月既日本仔
中国香港特府做得好,俾個like佢
On9
支持禁埋刺身

酸菜魚有特別嘅烹調方法,有輻射都冇毒性。
一切都係利益
中國魚
我要食日本海産,直接去日本食。
都幾肯定正苦唔知自己做緊乜
大陸係咪解禁左
咁咪儲錢去日本食,幫日本啲餐廳交租
真, 上個月喺尖東日本料理一家四口食咗三千蚊都唔知食乜鳩

七月嗰時去日本食返咁上下嘅嘢先一千蚊, 仲要級數爭好遠
根本唔關事
全球經濟唔好
捉咗啦

2024年6月19日
廉政公署昨日(6月18日)落案起訴五名食物環境衞生署(食環署)食物安全中心(食安中心)衞生督察,指他們涉嫌濫用職權,沒有適當棄置檢測後未經使用的食品樣本,並串謀盜竊該等食品。

食安中心負責確保在香港出售的食物安全和適宜食用。案發時,五名被告隸屬食安中心風險管理科食物進╱出口組其中一個小組,工作包括對食品進行輻射檢測。
人地中國魚都做到壽司。
香港都要跟啦屌
定你唔知佢做緊咩?
執1000開1600
人哋環境局局長Bio拎5**,你呢?

總之中國魚船係東海釣到條清道夫,生食我都會話好味

唔好問我,我唔識,我唔知,我唔清楚點解東海會有清道夫

即使你日本魚船捉到條好似我哋特首咁靚仔嘅魚

係我眼中,我都覺得佢就好似鄧炳強中咗輻射咁

總之一句講晒,中國永遠是對,日本永遠是錯,刁大萬歲,比卡超永垂不朽
香港餐飲聯業協會會董陳強表示,日式餐廳生意受排水事件影響約半年,並受經濟差和北上消費熱等困擾,一年間有逾千餐廳結業,...

壽司郎:
講真話?反駁隊員即將到場
弱智都知係政府因素
封壽司郎未 好撚驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞