00後鐵路迷最愛「波波扶手」緊握不放:「由出世到呢加都未有機會見到!!」

261 回覆
251 Like 42 Dislike

港鐵今(22日)安排45周年主題列車於下午2時在彩虹站出發,行駛至何文田站。大批「鐵路迷」一早已在彩虹站等候多時,期望率先見到1979年起投入服務的複刻版初代「白頭列車」。

有鐵路迷表示,最期待見到「波波扶手」,指曾從父母口中聽過,「由出世到呢加都未有機會見到」。

進入車廂後,鐵路迷急不及待拿出手機拍攝四周環境,有人緊握「波波扶手」不放,亦有人把扶手當成玩具。

列車行駛途中,他們不斷高歌和歡呼、模仿到站提示,又在列車停站時高呼「快啲開車」。列車到站後,乘客不願離車,需職員指示離開。及後有鐵路迷仍目不轉睛看着列車,有人拿出手機錄影,人流一直等到列車完全離站方才散去。

最期待見到「波波扶手」、列車車頭

有從小到大都喜歡鐵路的乘客特意前來乘坐「白頭列車」。乘客高先生在列車到站前已和朋友在彩虹站等候,他指自己只從父母口中聽過「白頭列車」,但未曾親眼見過,因此心情興奮。

高先生說,最期待見到「波波扶手」;友人韋先生同樣表示喜歡地鐵,「愈搭愈多,就愈嚟越鍾意。」他表示十分期待見到初代列車,又指最期待見到車頭,認為這象徵着港鐵的開始。
揸波
00後真是辣殺
呢你老母家
生仔生着呢一種 真係家門不幸
張凳都唔撚復刻仲係一格格
唔望個天花板都認唔到係舊車
我地個人興趣關你咩事呢請問
亦有人把扶手當成玩具。
以為用返以前一大塊平鐵板
由佢啦,唔係作姦犯科
只係柒左D 活係自己世界無問題既
班毒撚鐵膠好似摸住碌撚咁係咁chok 到射精
鐵膠 巴膠
個個中撚咗輻射咁閪樣
鐵膠有咩唔好
真係睇見都冇撚feel,以前一塊拋光不銹鋼一開車頭位跣到尾位,一格格就諗起關愛座
記得以前地鐵有一種獨特嘅氣味,我唔知點形容,有人話可能係冷氣系統嘅味,亦有人話係條隊道嘅味,有冇人知咩味?
同問
應該係剎車果陣迫力皮嘅味道
呢乜撚加
零幾年好似仲有呢隻扶手
太子站臭味?
最尾張相米爺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞