通利琴行接連結業 網民:仲邊有咁多中產孩子去學琴玩樂器

229 回覆
252 Like 6 Dislike

擁有超過70年歷史的通利琴行,近期在西寶城、奧海城兩間分店接連宣告結業,香港門市分店數目減少至約19間左右。通利琴行由李子文家族創立,擁有不少自置物業,該家族在2020年以沽出尖沙咀金馬倫道6號全幢,套現接近3.7億元。

早前結業的兩間通利琴行分店,包括西環西寶城二樓的分店,今年6月初宣告租約期滿即將結業,並在日前有網民在facebook群組分享「租約期滿最後今天」,料在本周初正式結業。至於另一間開業13年的奧海城三期通利琴行分店,亦在近日結業。而在通利官網目前已經找不到該兩間分店。

https://ps.hket.com/article/3813985/%E7%B5%90%E6%A5%AD%E6%BD%AE%EF%BD%9C%E9%80%9A%E5%88%A9%E7%90%B4%E8%A1%8C%E5%85%A9%E5%88%86%E5%BA%97%E6%8E%A5%E9%80%A3%E7%B5%90%E6%A5%AD%20%20%E7%B6%B2%E6%B0%91%EF%BC%9A%E4%BB%B2%E9%82%8A%E6%9C%89%E5%92%81%E5%A4%9A%E4%B8%AD%E7%94%A2%E5%AD%A9%E5%AD%90%E5%8E%BB%E5%AD%B8%E7%90%B4%E7%8E%A9%E6%A8%82%E5%99%A8?mtc=80015
有熊貓下一代
老貓點睇熊貓經濟學
通利琴行 你班sales
要買野都網購啦,使撚畀佢食一浸錢咩
栢斯平啲
唱得出都唔方後生
手感野係點摸下好既
岩,同試鞋一樣,摸完之後上網買
中產孩子 in UK
教佢彈琴咪得囉
呢啲琴行唔係負責賣演唱會飛既咩?

要執多8間先開到16間
正一仆街 狗眼看人低
牙雄話個別例子唔計
樂器都可以淘 仲平一大截
學中樂
見到po名已經唱緊
冇專業知識
識牧童笛未算9數
講真仲有小孩留係香港讀書? 咪得返班支那仔新移民, 9成都窮到仆街, 唔會浪費錢學音樂囉...
爛尾孩冇需咁多技能
而家興要學中樂呀
仲學啲西洋樂器,唔愛國呀
那二胡都可以去乞食,我就未見過拉小提琴可以乞到食
依家細路睇習語錄就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞