Pokémon GO世界冠軍 與 黎青龍教授 的故事

215 回覆
1785 Like 9 Dislike
Sam:黎教授嘅故仔,我好似無同任何人講過。

舊年,我寄咗封信畀黎教授。內容大致係話香港隊好有機會成為世界第一。隊中有細路仔,有人要兼職搵旅費,所以希望佢贊助我哋。

過幾日,佢就打畀我:「阿 Prince(無錯,教授叫我做 Prince),唔好意思啊,我而家減咗薪,收入少咗。我呢到得唔係好多錢,得一萬蚊。唔知夠唔夠呢?」*

*補充:因為黎教授要減薪,先可以繼續以榮休教授嘅身份工作,否則要強制退休。

我無諗過教授會畀咁大筆錢支持我哋呢班佢三唔識七嘅人。我不停講多謝。

佢打斷我,話:「不過呢,我老人家,唔識得用你哋年青人啲電子支付。陣間我收咗工,即刻跑去銀行過錢畀你,唔知你介唔介意呢?」

我以為佢話「跑」係講笑。點知,如果我無記錯時間,佢大約 17:03 就過咗數。佢應該真係跑去銀行,而且跑得好快。

請大家代入我當時嘅心境:我係日日搵贊助都被人鬧、被人笑、被人無視。只有黎教授同另一位郭大維老闆向我哋投下信任一票。雪中送炭,我呢世都會記住。

結果,我哋小組出局。佢無怪責我哋,仲鼓勵我哋「輸咗唔係咁大件事。繼續打,一定會考第一嘅!」然後再文字補多個信息我哋:「I sincerely hope the HK team will win in the future!(希望香港隊將來會贏!)」

喺比賽會場,有會場限定嘅精品店。裡面所有產品,只會喺會場發售,外面買唔到。買手信畀教授係最開心而且最容易。因為我知道佢樣樣都啱。毛公仔佢啱、膠公仔佢又啱、衫褲鞋襪、鉛筆擦膠佢乜都啱。所以我就瘋狂咁掃咗成車禮物畀佢。香港隊嘅隊員都好感激黎教授,感激到違抗我話「我負責買手信」嘅禁令。隊員 Aaron 堅持要用自己錢送隻特別版「拉麵比卡超」畀教授。

教授收到後,又畀信息我:「Thanks a lot for the massive gifts! I love all of them, especially the Ramen Pikachu!(多謝厚禮!我全部都好鍾意,特別係拉麵比卡超!)」

今年,我無搵黎教授贊助,因為我驚教授覺得我哋係伸手黨,甚至係一班年年走去呃佢錢嘅騙子。而且官方已經贊助咗蝦皮機票同酒店,所以財務壓力細咗好多。因此,我唔想輕易用黎教授呢張「人情牌」。更何況人哋同你非親非故,教授無義務同責任年年都贊助我哋。

不過每日嘅比賽戰況,我有同佢匯報。

我:我哋時刻都記得教授舊年支持我哋,等我哋出去吸收經驗,令我哋有今年嘅進步。首日比賽全勝!

教授:Wow! I hope you win!(祝你勝利!)

隨後一路更新戰況,黎教授一路叫我哋加油:有時做鬼臉、有時讚好、有時就 send 個「老鼠仔」嘅 emoji 畀我哋,叫我哋加油。

最後我話:「黎教授,成功了!我們是世界冠軍了!」

佢就派咗好多個心心畀我。

今朝,我發現原來香港電台嘅英文台有訪問黎教授。

佢話上年我哋畀咁大份禮物佢,佢好唔好意思,因為多到玩唔曬。佢話:

“I’m happy. I’m very happy!
「我好開心,非常之咁開心!

I feel extremely proud of them!
我以佢哋為榮!

I’m a bit disappointed they did not ask me to sponsor them this year.”
今年無搵我贊助,我有啲失望。」

原來我一直以小人之心,度君子之腹。我驚黎教授會嫌棄我哋問佢攞錢。點知教授一直想搵個機會還一個佢唔需要還嘅人情畀我哋。

其實過去一年,我去咗兩次旅行,每次都有買比卡超手信畀教授,但都無寄出,因為我驚教授覺得我市儈:買幾百蚊禮物畀佢,然後一到夏天就問佢拎成萬蚊贊助!

我真係以小人之心,度君子之腹!

喺我心目中,個冠軍黎教授係有份嘅。無咗佢舊年嘅栽培,畀我哋出去見識世面,唔會有今日嘅蝦皮。

https://www.facebook.com/share/p/kLHLytbKHk69VjY9/?
黎青龍呢啲先真正香港之光
佢嘅成就 除咗成龍
都好難再搵個高過佢
高錕唔計 人地成個高等教育全部外國受返嚟

佢6年前
去到呢個位都咁有童心真係好難得

雖然無玩
但見到努力有成果係開心嘅
第一個留言 黎教授就係大木博士
最後有冇送
對pkmon嘅愛
佢大約 17:03 就過咗數。佢應該真係跑去銀行,而且跑得好快

有畫面
銀行臨收工好多人,佢真係好有心
所以?
青龍教授睇到眼濕濕
銀行四點九 四點半拉半閘啦
應該係五點收工即刻跑去瑪麗醫院啲atm 啫
應該提款機過數

黎醫生連儲嘅公仔全部都係限定版
如果你聽埋香港電台訪問黎青龍,你會更加欣賞敬佩呢個人。佢話:後生仔細路仔玩遊戲好正常,無可能剩係讀書,希望大家多d支持佢地。
Cls仲開明過我
我無諗過教授會畀咁大筆錢支持我哋呢班佢三唔識七嘅人。我不停講多謝。

原來之前完全唔識?
有腦又有 heart
唔知佢贏左冠軍收到錢, 有無比番1皮野PROF. ?
黎教授真係好好
仲要佢本身係想繼續贊助,班細嘅唔好意思再問就彼此錯過咗
都明白嘅,上年輸咗今年仲邊敢開口
就算有問佢都唔會收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞