YC突然咁支持香港運動員,點解唔每人課十蚊資助運動員?

21 回覆
6 Like 14 Dislike
https://www.instagram.com/p/C-F0uUYI3mJ

唔講香港有七百萬人果d啦,張家朗依個po都27萬like,每個人課十蚊都270萬,洗咩r政府資助,點解你地yc唔課?定你地嘅支持只係停留係免費,收費就同即場拆人情班親戚一樣扭扭擰擰

你不如話中國14億...每人比十蚊....中國都強大了
唔好講課金,講睇比賽支持,咪又係四年支持一次,佢地打其他比賽你地班yc咪又wfc,我睇英超nba唔好
我咪話唔講計七百萬人支持,我計like張家朗po嘅人每日夾10蚊都夠養啦
你唔講我以為我唔洗交稅俾政府
唔知政府邊度黎d錢去搞體育呢
係咪李家超自己出錢?
yc又唔課金,平時又唔留意人,人地攞獎再睇幾篇新聞就正義撚上身9up
WhatsApp 8蚊都唔肯課啦

仲要人課比呢班富貴子弟去比賽
贏左個金牌又唔分返比金主
歐美國家有邊個會咁樣由政府資助搞體育?如果大家真係咁撐個運動,點解唔係課金,而係求政府幫你養運動員?
黃絲叫人比錢支持,等同黃店咁,口講就話「黃藍分一世呀」,實際咁多黃店無人幫襯而執笠,黃絲自己就UO/GBA機票真香
又咁講,yc會課金,不過課比係外國講到香港水深火熱,但又係外國r錢嘅海外yc kol
又係到偷換概念即係叫人關心下非洲兒童就等於要每人夾十蚊,講下香港低人工就要每人捐錢支持. 呢啲中國式諗法真係中國人先諗到
支持同關心比同埋真係好多人課金比宣明會助養非洲小朋友
運動員低人工第一係同佢成績掛鉤,第二同佢果項運動有冇人支持有關係,如果劍擊咁多人支持,洗咩要政府支持?你有冇聽過歐洲職業球員靠政府出糧比佢呀?
你講中國式就啱,運動員靠政府出糧制度咪就係中國式囉,歐美好多運動員都係靠自己生存
你真係有讀寫障礙
究竟邊套先係中國式

澳洲精英運動員 近半收入低於貧窮線

https://www.sbs.com.au/language/chinese/zh-hant/article/almost-half-of-australias-elite-athletes-earn-below-poverty-line/k8pieuw9u

最近希臘舉重選手Thodoros Iakovidis在東京奧運男子舉重96公斤級賽事完成後,留下男兒淚宣布退役,原因不是因傷也不是因為年齡,而是殘酷現實—運動員收入不足以維持生活。他透露每個月僅靠希臘舉重協會補助的200歐元(約港幣1847元)為參賽做準備,有時窮到連加油錢都沒有,只能走路到練習場地,但另一邊廂,《福布斯》卻公布23歲日籍網球星將大坂直美,過去12個月賺得3070萬鎊(約2.89億港元),成為史上年度最高收入女將,為何兩者收入如此天淵之別?

據運動員權益機構Global Athlete一項調查發現,超過48個國家的500個頂尖運動員之中,原來超過一半沒有穩定收入。一般來說,職業運動員的收入由政府補助、奪獎獎金和廣告代言組合而成,知名度高的運動員,如大坂直美運動員,其真正賺錢的命脈在於商業代言與商業贊助。因國際奧委會(International Olympic Committee,IOC)並沒有為參賽選手提供奪牌獎金,故運動員的收入,除了得獎時來自國家政府的獎金,其餘很大程度就是來自政府的補助。

https://hk.jobsdb.com/career-advice/article/各國運動員收入
搞體育係因為健康
唔係外國點搞自己就要點搞
政府唔係無錢
但d錢亂咁用咁解
搞體育因為健康
你說得對
班傻鳩最鍾意乜柒都叫政府比錢支持
連果件乜柒pokemon冠軍都有人屌政府唔科水贊助
咪交咗稅囉,ON9
俾兩次啊?
到左政府真係資助
又會屌政府抽水攝石打卡
屈黃,叫政府科水,運動員收完錢,話佢變藍
係,歐美各國交完稅都課金支持運動員,正一on9,都係中國好由國家資助運動員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞