[學術研究] >40年舊樓問題

8 回覆
0 Like 0 Dislike
而家樓價咁貴 按揭期+樓齡 >70 銀行又可能唔批
D人30年都供唔掂 越遲越唔批
咁D舊樓遲早都要大減價 只差一個機會

想買樓可以周圍睇下 3X年既樓
買新樓都得

買新樓都得

美孚、太古城唔止,減咗價未?

買新樓都得

買新樓都得

根本無關係,業主賣樓唔會理買家財源,我賣咗層35年樓,一毫冇減,買家一炮過唔使按揭,ssp大把唐樓50年做唔到按揭,一樣賣咗,買家買入等收購做劏房,出得起錢嘅買家多的是,咪以為估唔足冇人買得起要大減價先得㗎,有個賣樓比我嘅業主,一幢唐樓買落嚟,冇得按揭,幾千個,現實中有錢人多的是

買新樓都得

根本無關係,業主賣樓唔會理買家財源,我賣咗層35年樓,一毫冇減,買家一炮過唔使按揭,ssp大把唐樓50年做唔到按揭,一樣賣咗,買家買入等收購做劏房,出得起錢嘅買家多的是,咪以為估唔足冇人買得起要大減價先得㗎,有個賣樓比我嘅業主,一幢唐樓買落嚟,冇得按揭,幾千個,現實中有錢人多的是

真係會有人full pay 所以淡淡勿危言聳聽 你買唔起唔會冇人買得起

買新樓都得

真係會有人full pay 所以淡淡勿危言聳聽 你買唔起唔會冇人買得起

我買上面講嘅業主嘅樓,都係冇按揭,用空殼公司hold樓,係買公司,full pay嘅,唔舊,8年樓,事實上好多樓用公司持有,買賣間公司慳稅,千幾二千萬以上嘅最常見,基本上冇乜人做按揭,做到都要擔保兼唔借得多,亦未必批
自己買唔起=/=人地都買唔起
大把人有能力full pay
好多舊區私人樓都供完
早幾年套現舊錢再買樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞