五旬司機涉姦醉酒已婚女友人 陪審團未能達致多數裁決 法官下令解散陪審團 排期重審

192 回覆
120 Like 6 Dislike
17:41 2024-08-21

53歲運輸司機與已婚女友人久別重逢,獲邀上門到女方家中把酒談歡,涉趁女方爛醉如泥時抬入睡房強姦。男司機否認一項強姦罪,案件於高等法院已完成6日審訊。6女1男陪審團今退庭商議7小時後,兩度只能達致4比3的裁決,表明即使繼續商討也不會改變立場,法官游德康感謝陪審團多日的參與,並下令解散陪審團,將為案件排期重審。
被告黎冠雄被控在2021年10月5日,在香港強姦女子X。控方案情指,被告與X相識三十載,X結婚後兩人約20年沒有聯絡,直至2021年5月X在被告Facebook得知被告兒子大學畢業,X私訊傳送恭賀說話,兩人便交換電話號碼保持聯絡,多次約見食飯。

兩人案發當日在OPPA韓國燒肉店共餐,用餐完畢後X建議被告到訪其家繼續把酒談歡,兩人到X家後被告與X丈夫打招呼,但X丈夫因需工作而沒有參與酒局,並在晚上十時許離家上班。X的母親則因截肢而行動不便,期間一直留在睡房。

X中途醉酒前往廁所嘔吐,被告主動提出攙扶她回房,她本身拒絕,但被告已把她送回房間,她便蓋被準備入睡,但她其後張眼發現被告正與她性交中,她郁動身體表示抗拒,要求被告停止性行為,強調兩人只是朋友關係,隨後再次因醉意入眠。

X丈夫回家發現X只穿著短褲,內褲則在其身旁,X醒來後大哭並告知丈夫她遭被告強姦,丈夫遂報警處理。被告在翌日早上向X傳訊息指「對不起」,X沒有回覆亦自此沒有再聯絡被告。
6女都選得出主控官點做野
其實香港真係有好過印度阿富汗咩
唔好再叫女權去第度喇
根本自己地方都大把嘢嘈
4比3係
4有罪定3有罪

不過6條女都告唔入,可能係證據薄弱,女主角唔可信?
女先唔會幫女
你真係唔識架喎
點解
弊在6女都告唔入呢
你係女?
要大比數
5:2
6:1
7:0
比老公發現出軌就屈強姦
我都覺得係
一返嚟見你得返條底褲,你點解釋

呢單都算經典
俾個廢中嚟屋企飲酒,個老公都算勁,仲要半路走左去
被告在翌日早上向X傳訊息指「對不起」
被告在翌日早上向X傳訊息指「對不起」
代表係強姦?
咁都脫唔到罪 香港真係男人地獄
或者女主角好靚女
偷食都唔記得着返好條底褲
冇做錯野做咩要講對唔住
R痕啫.......都話告咯
成單嘢都好撚鳩棘
無見20年 say 個 hi 就約到食飯
食飯食完返屋企,個老公仲大方到俾老婆帶男人返屋
諗住個外母喺度無事,個外母又無理
寧靜地強姦,真係睇到R 撚晒頭
無計,太爽攰得滯瞓着咗
老公返到嚟先知仆街
依家係六女一男陪團,唔係六男一女喎,咁都無辦法告死個男人,件事係咪真係如控方所述,呢度已經打個大問號啦,會唔會根本成件事更加似係條女屈個男人?

但你呢條打耙人渣成日就一開始先將男人置於原罪一方,你根本就係先入為主、小人之心,以己度人,你絕對係人類文明之渣滓。
證明你學歷低,法律知識欠奉兼未抽過做Jury 。
Jury唔係主控揀㗎,上Google做吓功課啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞