AM730 中央允地方政府發債收購爛尾樓

33 回覆
2 Like 7 Dislike
中央政府計劃出新招,允許地方政府發行專項債去收購當地的存量房。按地方債的專項債過去只允許用在基建和環境項目上。

報道指,今年3.9萬億的專項債規模,已經用了超過一半;暫時未知道是否全部餘下規模會直接用於存量房收購之上。

在中央5.17穩定樓市新政中,估計有高達5,800億元的資金可用於收購存量房。但根據彭博統計,只動用了約8%。《彭博》指,部分原因是地方政府欠缺積極性,因為將存量房轉為保障房出租,參考目前內地一線大城市的租金水平,回報約只有1.4%,比向央行借入救樓市資金的成本1.75%更低。

https://www.am730.com.hk/%E8%B2%A1%E7%B6%93/%E5%85%A7%E6%88%BF%E5%8D%B1%E6%A9%9F-%E6%95%91%E6%A8%93%E5%B8%82%E5%8A%9B%E5%BA%A6%E5%86%8D%E5%8A%A0%E5%A4%A7-%E5%82%B3%E4%B8%AD%E5%A4%AE%E5%85%81%E5%9C%B0%E6%96%B9%E7%99%BC%E5%82%B5%E8%B2%B7%E7%88%9B%E5%B0%BE%E6%A8%93/480882
光合作用?
今日中国大陆 明日中国香港🙏😅
發債俾邊個
買嚟拆
D人唔係入咗伙啦咩?
啲債到期咪又再發債囉
MPF go go go
地方政府發債 咁邊個肯買 回報幾多釐先
但d 爛尾樓唔係本身有業主咩( 未成交), 發展商已經攞走左買樓個d 錢, 你再借一舊錢買左個盤, 唔通再將佢賣俾第三者, 咁原本d 業主點算
地方政府係未包香港特區?
應該都係靠內銀內險買
放到生晒菇買黎做乜撚

炸左佢起過仲好 ,又有 GDP
可能業主買
你估吓平時你啲強積金仲有大陸人嗰啲五險一金攞咗去做咩?
坦克車
主權基金、銀行、保險、遲下可能有MPF
直接拆,塊地係地方政府,再拍賣… 搵$
收新界佬地, 大把地, 唔洗填海明日大嶼, 晒好多錢
邊個買先
賣俾漁村啲mpf
香港
你知唔知而家爛尾樓爆煲幾多錢
香港嘅儲備係救唔到㗎
講緊係天文數字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞