專家建議:提升強積金供款比例,增設醫療保險和置業基金以應對老齡化挑戰

85 回覆
2 Like 152 Dislike
由DAY 1個棚起好已經係咁啦, 係保障就唔應該用黎賭
你又岩
但我個ac 幾廿萬都無
專家就係樓主
邊撚個智障用AI打呢篇濕鳩文
立法將僱員的供款比例維持在5%不變,並另加兩項強制性供款,最終合計達到15%

有無人明佢講咩
都要返工返得耐先有咁多
一年先36K
不如叫國家安全供款啦,咁無人反對。

利申:我都想用份人工幫手建設國家安全,無安全那有工作?
建議新來港人仕成為居民時每人補交一筆錢
- **購買對象**:該醫療保險專為年輕人設計,

唔係為老人?
MPF 只係同市民借40年錢
5%仲唔夠, 班仆街要掠到盡.
不如增設內房基金. 強制每月每人供多5%
再加大供款
即係迫公司晤加員工人工
屌 link都冇條
連fb 專家都唔知係唔係

post完又係一句commnt都唔覆
基本上同post 假文有咩分別
然後一大堆人就走去屌稻草人
加大即係要公司課金填數, 真係共產咁玩
樓主呢份嘢source喺邊?搵唔到喎
邊個專家建議都冇寫,篇嘢勁流
Fake news?
專家建議:提升強積金供款比例,增設醫療保險和置業基金以應對老齡化挑戰
https://lih.kg/3768048

呢個咪專家
這篇文章內容條理清晰,針對香港的退休保障制度提出了一些具體建議,並且使用了不少專業術語和分析。如果只是單從語氣和寫作風格來看,文章有可能是專家寫的,但也可能是由GPT生成的。

**支持由專家寫的理由:**
1. **專業性強**:文章涉及的建議和分析,特別是對香港強積金制度的深入探討,通常來自具有相關知識背景的專業人士。
2. **結構嚴謹**:文章有明確的提案背景、三大範疇的詳細解釋,以及結論部分,這是專業文章的一般結構。

**支持由GPT寫的理由:**
1. **語氣較中性**:文章雖然專業,但缺乏某些專家文章中常見的個人風格或獨特觀點。
2. **缺乏引述**:文章中沒有引用具體數據或研究來源,這是專家文章的常見特徵,而GPT生成的文章通常也不會自動引用資料。

如果需要進一步判斷,可能需要考慮文章的來源、發表平台,以及是否有專家的署名。
在沒有文章來源、沒有專家署名,而且是在連登這樣的平台上發表的情況下,這篇文章更有可能是由GPT或類似的人工智能模型生成的。連登平台上的內容通常比較開放,允許各種用戶發表不同類型的內容,而沒有明確的專家署名或引用來源,文章看起來更像是自動生成的。

GPT生成的文章通常能夠模仿專業風格,尤其是在處理公共政策、金融制度等話題時,可以產生看似專業的內容。再加上該文章結構完整、語氣中性、缺乏個人風格和具體引用,這些特徵都符合AI生成內容的典型特點。
呢啲人志在用fake news降低連登可信性
加上成日有fake news,啲人又日日喺度玩膠(仲要唔好笑勁老尷)
咁自然就少咗人上連登,少人上連登咪會加快散band速度囉,有冇預謀就唔知喇

仲有啲on9仔又永遠都唔fact check,連google都唔google下就信到十足
好多時都擺明車馬係fake,都冇人理繼續推
都冇人生仔
老豆老母間屋遲早都係自己嘅
點解要買樓
唔係點共你產?
邊條PK 建議?

夠膽出黎講多次
都係果句

強積金搞手死全家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞