中度牙周病,求過來人指教

98 回覆
1 Like 9 Dislike
我揾過佢搞幾次都無事r, 係唔平law
一律鄧幹廉
老實講 你未搞掂牙周病就叫你種牙嗰d唔好信住
首先你可以選擇做左普通牙科consult先
如果你情況未係去到要專科處理的話 有d普通牙醫都會肯同你做deep scaling 費用預10000-15000左右啦
其實做法可能同專科一樣 先做perio charting 然後同你解釋情況 分開兩次/四次幫你落LA洗牙
然後你要自己keep住認真清潔 同埋返去review 做perio charting

如果比較差佢哋唔肯幫你搞一般都會做轉介比專科
其實來來去去都係洗㗎咋
有d比較麻煩情況可能要打開牙肉幫你刮牙腳 呢d應該冇得微創

你預洗完之後d牙會更加鬆 正常情況 因為冇牙石幫你hold住d牙失去左支撐 所以唔好話人地洗甩你d牙 呢點要留意返
同埋肯撚定唔好食凍嘢你會敏感到仆街

至於點解未搞掂牙周病唔好植牙

你牙周病會導致牙骨收縮 同埋有細菌
你植牙靠d牙骨去捉住支fixture
你又污糟 又冇骨 做條毛咩
植牙一定係要你處理完牙周病 keep到維持現狀stable先可以做

所以你去做consult先

普通牙醫診金大多數2-300左右?
全口xray走唔甩 around 500
肯做deep scaling嘅話預全口可能10000-15000左右啦

專科診金 $1000up
perio charting $900up
治療費用洗一個quadrant $9000up
牙周手術$12000up
Reassessment $3-4k
Perio maintenance $3600 up

希望幫到你
通常你去普通洗牙,如果有牙周病會refer 你去專科檢查加照x 光之後check 牙周袋,醫生再決定點治療,通常都係做深層洗牙,見過有patient牙周袋深既有機會要開刀界開牙肉做手術

利申:做過深層洗牙,過程完全唔痛
一年前返大陸做深層牙周治療

嗰時已經甩咗2隻大牙, 有一隻做完治療之後都係保唔住, 總共甩咗3隻, 另外有一隻移咗位, 不過救得番

做完治療之後係有改善, 一年來只有一兩次復發, 都係因為自己懶去保養

等啲牙骨生番, 就可以種牙
我試過有隻門牙腫到含膿
去牙醫放膿加洗牙
洗完個刻隻牙係好搖
牙醫叫我去睇專科我無去
之後番屋企努力刷牙加牙線加漱口水
下次覆診個時隻牙又無乜搖
牙醫話康復得好好定期洗牙就ok
咁多人有呢個問題

究竟你地有冇衛生常識,正常識得早晚擦牙都唔會咁啦下話?勤力d 嘅每次食完嘢浪嘴,臨訓前牙線,一年洗一次牙
係咁簡單就唔會咁多人有牙周病啦,我睇個醫生話如果用齊啲工具去刷就得,咁大家就唔洗去洗牙啦,我前面兩隻犬齒都長腳
我而家刷牙起碼要用15分鐘先用得晒啲工具去刷
好詳細,thx
呢個同大陸啲醫生冇分別
有邊個去完洗牙,唔係俾佢牙醫叫你深層洗牙?
唔拉牙線一定會出事
唔好信水牙線漱口水可以代替到
睇都覺得痛
有啲洗完就唔理你架
之前輕度牙周病,真接刷牙滴血

洗咗幾次勤用牙線牙縫刷幾有效
幾錢都要做架喇
係呀,其實哩樣係維持口腔健康最重要做嘅嘢,雖然真係好考恒心。如果係輕度,應該可以改善同令個病唔再惡化
其實有用牙線就無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞