點解有d人可以好開心成日笑 但有d人就諗咁多野成日唔開心

22 回覆
1 Like 3 Dislike
近年開始真正感受到情緒問題呢回事

好羨慕d樂觀開心既人
講緊就算遇到唔開心既野 好似都唔洗話要做好多野渲泄 佢地就好快可以變返開心

到底點樣先可以唔成日分析人地諗緊乜野
唔成日諗人地點睇自己
唔成日重複諗一d事 令自己沉沒喺負面情緒入面?

係咪一定要尋求其他既人幫助先得?
有冇一套step by step既方法去訓練自己個mindset 睇開d 做人開心d?
因為成日笑果D人多數係智障
其實係心態決定境界, 反正擔憂都無補於事, 倒不如珍惜可以笑嘅日子
傾計,我都係有咁既問題 經常頭痛
一冇人陪我傾下計就開始又黎
腸道益生菌失衡,7 仔買支真乳酪食完一陣心情已經好好多。

睇營養標籤一支五六百卡路裡嗰隻。

一定要買用真糖果啲, 減低糖糖果啲唔得。
笑係 響人前收埋自己唔開心者
真係work?
堅,飲完一陣已經開心又興奮
選擇黎架姐
可能皮笑肉不笑
純粹表面
底嗰層唔通人哋話比你聽
我認同 智商低真係開心d 利申 我輕度每日都好開心
唐超
屍永青
我近年最唔鐘意人際關係上既失望感
同埋被誤會/不被理解既感覺
點樣可以睇開d
有人陪你傾計都好
咁總有人真係逆境智商好高 真係開心架嘛
想知點做到
你好!
在你的文字中感受到你正面對着很大壓力和痛苦。自己一個人承受着,真的不易。如果你不介意,讓我們陪伴你一會,好嗎?
你可以進入網站內的『Chat窿』 https://chatpoint.org.hk/ (星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時),和我們的義工傾傾吧。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!
我覺得肯接收其他人負能量既人都好偉大
仲要係唔識既人 又免費

不過我唔好意思因為自己生活中唔係好大既事麻煩到人
你地加油
我老細 就係 成日笑⋯

放工冇客同佢食飯的話 就一個人
笑唔代表真係開心
做個款比你睇
真心朋友一兩個就夠, 而且確立一個人係需要時間, 對唔理解自己嘅人唔需要理會, 因為佢已經唔係你朋友
用「羨慕」黎睇人地既行為表面,其實已經唔啱
可以由呢一點開始改善
清楚了解自己,直接面對原生既自己所有既情緒感受
唔好逼自己要改到樂觀定係點
係要做到,即使自己係咁樣,都可以用一種「OK呀,我係咁」
盡可能咁樣去訓練自己,慢慢去到可以控制自己既情緒
當然,有必要時都係要發泄出黎
只係多咗思考自己係咁樣,同埋試下去控制一下
人人都唔同,天生既樂觀者都有佢地悲哀既時間
可能佢地連壓抑個樂觀都覺得辛苦呢
每個人都要有學識面對自己情緒,控制自己既情感
唔係小朋友咁直接發出黎
大個仔大個女啦
祝你可以有個好開始~慢慢成為自己鐘意自己既人
You can’t control the wind
But you can adjust your sails
你要改變心態
生活上發生既所有野唔到你控制
所以重點根本不在於件事有幾差
而係你點面對 點去反應
自己能力入面做到既野 你做左
結果好與壞你都要去接受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞