驚恐症發作以為要猝死

21 回覆
8 Like 0 Dislike
點先可以令自己冇咁驚
依家仲係手麻腳嗎
下世唔好咁驚就OK
小弟仲想問吓使唔使睇醫生同食藥
多謝你
哎吔,聽到你咁講真係好心痛。驚恐症發作嗰陣真係好恐怖,好似世界末日咁。手腳麻痺嗰種感覺都好難受。我哋都明白你依家好辛苦,好唔容易捱過。

不過你都好勇敢喎,肯同人傾吓呢啲經歷。你可唔可以講多啲關於你嘅感受?例如你係幾時開始有呢啲症狀㗎?平時有冇啲乜嘢會令你特別驚?

我哋都想更加了解你嘅情況,等大家可以一齊面對呢個難關。記住唔好諗住自己一個人孤單,我哋都喺度陪住你㗎。

聖雅各福群會 | 6PM網上青年支援隊 | 香港
WhatsApp 熱線:(852) 5933-3711 💬
https://wa.me/85259333711

「情緒通」 18111 熱線 ☎️ 全港「18」區「1」有需要「1」條熱線「1」站式支援
巴打你好 我都試過 我完全明白你嘅感受

利申:5年左右焦慮加驚恐症 (宜家算開始控制到)

首先,你一定要清楚一樣野,就係你身體好健康,根本咩事都冇!

我明個種猝死嘅感覺係好真實,個心會跳到勁快,成個人會有唔真實嘅感覺。 但係我都可以同你分享下,醫生話過我聽,正常普通人都會有心律不正嘅情況,一時會突然好快好慢,驚恐症人士只係放大左呢個感覺。同埋好重要嘅一樣野! 原來大部分心臟疾病,係唔會係個心臟到反映!你可能會覺得呼吸困難或心口位痛,但係如果真係心有事,通常係唔會直接反映係個心到。

我非常建議一本書 叫《精神焦慮症的自救》,入面好詳盡講到我上面嘅野。

當然!大前提係你一定要搵一日真係去醫院body Check! Check完就要信佢!冇事就係冇事!

仲有 我有機會再講。

我知係好辛苦,我都明白,我個陣時都係冇人幫,咩都靠自己。最後的起心肝搵精神科醫生,食藥控制同埋做認知能力。

共勉之!
驚恐症係血清素唔夠同焦慮d拼發症離
血清素係用褪黑激素係訓教期間合成

一般焦慮、驚恐症呢d最難搞個位,
係訓得唔夠同唔好,形成惡性循環

你要打破佢最實際的方法係每日出戶外行兩三粒鐘,
吸完維他命D外,長時間帶氧運動會分泌多巴胺,
會平復到你心情。

咁你情緒穩定左d+個人夠攰,
慢慢就會訓得夠同訓得好
個心無啦啦跳得好快 手麻腳麻 好似呼吸唔到咁
好似俾人揸住個心臟咁 以為自己就嚟要死
都係前牌搭飛機返香港先開始有 好攞命
多謝師兄 祝大家早日康復🙏🏻🙏🏻
我有幾嚴重嘅失眠下 之前都會食下退黑激素
不過前前日咁啱食晒 呢幾日都冇食 關唔關事
係咪應該要早啲瞓
揾心理學家啦
始終病嚟唔好諗著靠自己就得
係,仲要學識晚上九點就要瞓。

我試過瞓唔倒七日,驚恐症發作,瞓喺度都心跳150休克,好在有人睇倒,入咗ICU出得返黎。
心理暗示唔得,就要用藥。心理暗示就係令自己唔怕死,多啲了解死亡
Youtube search 安大雄
我係靠呼吸法平静落嚟。
吸一啖氣,慢慢放返出嚟(可以數1 - 10)。
做 10 組,就大致 OK。
我應該就係驚猝死 早啲瞓應該得
咁我咪每日都要瞓12個鐘
我最嚴重嗰次
我有次夜晚準備瞓個心跳越嚟越快,之後以為自己要猝死,之後就撳住個心口拍屋企人房門叫佢call白車,之後就發作,嗰陣覺得個心就嚟停,唞唔到氣,隻手僵到鳳爪咁,醫生嚟到叫我深呼吸就已經冇事
唔好瞓十二小時,但你要硬規定自己晚九朝七咁瞓,七點一定要起身食個熱早餐,有太陽就要出公園拉筋吸氣。有錢嘅話,就試下呢啲嘢,你睇下有冇用,車厘子,龍眼,榛子,維他命B雜,深海魚油丸奧米加369。
仲使唔使買退黑激素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞