何伯與何太:你唔知我哋姓何嘅家族喺澳門係幾大?

159 回覆
403 Like 8 Dislike

曾接受《東張西望》訪問的何伯與何太自從節目播出後,一直都成為網民的焦點,近期因為何太堅拒將何伯的名字加入公屋而租住酒店避違規,不過兩人又因屢被投訴而要敗走,但兩人仍堅持周街開直播。日前何伯在直播上「認親認戚」:「你唔知我哋姓何嘅家族喺澳門係幾大?你查一查同澳門姓何嗰啲有乜嘢關係?」昨晚(19日)翁靜晶於YouTube頻道「危險人物2.0」亦有談及何家的親戚關係。

翁靜晶昨日在直播中談到何家的親戚關係:

「我而家喺澳門,何生都有好業務喺度,我又講吓你聽,我哋啲親戚係乜嘢嚟,你知唔知點解我哋姓何?你覺得何氏宗親會、何東家族甚至何鴻燊家族,佢哋個族譜同埋祠堂喺邊度?我哋都係寶安縣人,但係點解何家係寶安縣嘅人,原因好簡單,因為佢哋出身嘅地方喺香港,香港係屬於寶安縣,點解佢哋姓何?係因為佢哋嘅祖先係嚟自荷蘭。唔係因為佢哋嘅祖先係有一個姓何嘅中國人,成個何家嘅第一個祖先,就喺1800年嗰早期年代,有一個叫Charles Bosman嘅人,呢個Bosman譯為何仕文,佢係荷蘭領事,佢一個人嚟到香港之後,咁佢哋都有『何伯的需要』,佢哋會搵啲水上人家嘅女仔一齊。」

何東家族不是姓何

翁靜晶續說:「何仕文當時搵咗個姓施嘅女仔一齊,呢個姓施嘅女仔即係何東個媽媽,佢生咗幾個半東半西嘅人,所以何東嗰本外國護照係寫住Bosman而唔係姓何,但係喺以前嘅社會,會叫呢啲不中不西嘅人做雜種,係畀人睇唔起,佢哋為咗要得到中國人嘅認同,佢哋會着中國人嘅衫,改中國人嘅姓,所以如果你係一個姓何嘅中國人,你話係我哋嘅親戚,就好似有啲奇怪,因為你睇清楚佢哋啲樣,何彪個樣更加唔使講,直頭係個白人,佢哋個家族就溝咗幾多代都好,用DNA嚟驗,都係有白種嘅血統,所以唔係真係姓何,唔好『揦埋當風濕』,根本係冇人姓何,係荷蘭嘅意思。」

#星島
仆街,原來阿Q正傳係真既,你也配姓趙?
平心而論 河馬嘅五官係J得過
你係咪饑渴到連啤牌隻Q都會J?
姓李咪可以打橫行?
佢河伯之流

嚇屎人
河馬姓馬咪仲大,家族又整tesla又搞共產主義
你使唔使驗眼
咁都要燒埋人地家族個疊
真係笑大人地真正嫁入何家既翁靜晶個口
你平時係咪一緊火就去雪櫃攞舊豬肉開個窿就嚟得
何太 = Karen
翁靜晶無端端話何鴻燊成家係雜種
似足何鴻燊死個時 D窮狗去認親認戚咁
佢講嘅一早寫咗落歷史書
施娣係水上人 喺船度做妓女 專做鬼佬生意
可能係講何厚鏵
唔係何老燊
的確係, 蛋家妹上岸埋街食井水
我姓習
有冇資格鬧河馬
如果咸伯真係何家人,計年紀應該同何鴻燊同輩/細一輩,點解個名無鴻/猷字?重叫人去祠堂睇族譜
玩玩下 何家頂你唔順出暗花就
乜翁靜晶嫁咗入何家?
唔使開窿啦 一條五花腩卷埋咪得囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞