尖沙咀利時商場淪為死場!十室九空 曾為潮流指標

46 回覆
12 Like 2 Dislike

尖沙咀利時商場曾經是八、九十後的潮流指標,過去人流如潮湧,集結當時流行的歐美日韓服飾潮物店;但數十年過去,如今商場人流稀少,只剩下一間又一間的空店。近日,有網民在社交平台上發文,指自己早前經過利時商場,卻發現商場已經淪為「死場」,十室九空。照片引起網友熱議,感嘆曾經風靡一時的商場已風光不再。

近日,有網民在Facebook群組「90年代回憶(新版)」中發文,指自己日前經過尖沙咀利時商場,卻發現商場内有大量吉舖,「十室九空」。從照片中可見,商場幾乎全是空置的舖位,多間舖頭的玻璃上貼著「旺舖招租」、「租務熱線」的告示,現場亦不見人影,儼如死場。

作為本港曾經的潮流集中地,位於尖沙咀嘉蘭圍的利時商場建於1982年,樓高4層的商場結集時下流行的歐美日韓服飾及潮物店,更是本地設計師品牌的搖籃,每間店舖都各具特色,成為當時年輕人及潮人逛街必去的地方!

https://www.stheadline.com/lifetips/3373453/尖沙咀利時商場淪為死場吉舖湧現十室九空-曾為90年代潮流指標-網民感嘆風光不再
生意好呀
起返晒做扭蛋
龍爺仲係度

其實而家出去買太易
聽都未聽過
轉做夾公仔扭蛋同集運倉同淘寶特賣城lo
夾公仔機進場
邊到來
一鄉二里共三夫子不識四書五經六義竟敢教七八九子十分大膽
打造香港成為國際
夾公仔中心算啦
最近熊貓hit 出多啲公仔 實旺爆
執得好啊 點解仲要懷念殖民地時代既野呢係咪先
好快就會開返x1.6間 驚閪
今日尖沙咀個地理位置一做唔到遊客生意就一定死硬
啲細boutique俾fast fashion打殘
時代嘅產物
以前呢啲潮鋪賣嘅嘢無乜其他渠道搵到
依家個個都識上網買,再唔係直接飛去買
所以咩潮特呢啲一樣死晒
當年著得柒少少都唔敢行入去

入面d鋪頭真係當自己係潮流聖地
都預左啦, 以前仲叫有D自己DESIGN 野, COVID前已經多左好多TAIBAO 夾住日/韓黎賣
疫情前加連威老道一帶已經多吉鋪
咁隔涉
剩係著u 記果d毒L?
如果唔係好難冇聽過
https://today.line.me/hk/v2/amp/article/jpjgW3

呢啲潮物個人襯唔起夾硬著出街真係u記好過
真係冇 細個一d都唔潮
最熟已經係mk

舊式商場個模式今時今日可以收檔。
都唔講平定貴;
要大路野去連鎖店(連鎖店一樣有網購);
特別野冷門野行一百間舖行幾日都係搵唔到; 最後又係直接Amazon/淘寶幾日就到手。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞