92歲的張婆婆,最關心生果金,她5年前由內地到香港定居

269 回覆
38 Like 503 Dislike

92歲的張婆婆最關心生果金,她5年前由內地到香港定居

記者早上在會場附近隨機訪問市民,多人表示不知道學校正舉行地區諮詢會,對於未獲邀出席「無乜意見」,不過部分人希望透過《香港01》表達施政報告的建議。

未獲邀請街坊有話兒 長者冀生果金放寬兼加碼

92歲的張婆婆最關心生果金,她5年前由內地到香港定居,形容自己「捱」到現在仍有兩年才符合申領生果金的資格,希望《施政報告》放寬生果金申請門檻,減輕她的生活開支壓力,「畀一半生果金都好」。

87歲的黃婆婆則關注生果金的金額,坦言每月1,620元津貼不夠用,「一日一百蚊都唔夠食啦,物價咁高,早餐都要10蚊」,對於李家超到訪大埔,她希望「特首多啲來,整旺我哋香港啦」。

有市民撐盛事經濟惟燒煙花「嘥錢」 冀投入到民生更實際

住旺角的家庭主婦張女士認為,施政報告重點應是「幫助返基層」,因經濟很差、物價高,「無乜人消費,做生意個個都好慘」,最希望公屋減租。她支持盛事經濟吸引旅客,但過去的措施「無乜成效」,形容「做咩煙花呀,嘥晒啲錢,唔得實際」,希望善用公帑,「幫啲基層、民生實際啲囉」,例如加建老人院應對人口老化更好。
5年前已經87歲,點解香港會接收咗一堆大6都唔要嘅廢老
好慘 希望政府真係幫助下呢啲老人家
92歲張婆婆
- 生果金
- 醫療福利:一堆長期藥同檢查
- 公屋
- 老人院(將來)

btw 最近政府出左稅單,大家記得準時交
大6幾億廢老你幫得幾多
中國香港係國際慈善中心
幫得就幫啦 當年金融風暴我地都係靠呢一輩大陸人救市
你以為早排60歲以上登記做選民嘅人數上升係做乜?
關香港鬼事點解要香港納稅人養大陸廢佬
係 高才
原來孫肉鹹就係輸入呢啲咁嘅專才
真係幾撚過癮
壯年走晒搵班老年黎補
然後話人口老化好嚴重
广东省公安厅
http://gdga.gd.gov.cn › crj › content

首页 > 办事服务 > 答问库 > 出入境字号:大中小
无依靠老人投靠香港子女类

时间:2018-10-23 10:35:00 来源:

答:一、申请条件

六十周岁以上且在内地无子女,需要投靠在香港定居的十八周岁以上子女。
希望佢兩年內去世
香港去英國果班
1. 賣樓過去
2. 後生
3. 中產
4. 有仔女
5. 好少老過60歲,就算有都一家人,唔靠政府
6. 高學歷
7. 有長期病的應該會番香港看
公屋老綜生果金專才
記得準時交稅
人才黎,香港係人才中心
走1個中產,來1.6個廢老
高齡人才
多謝香港政府多謝納稅人無啦啦養多個。
年輕無幫過香港的人。
可能當年打過日本仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞