港大舍堂Ocamp回憶錄:屌你老母港大仙制

108 回覆
652 Like 18 Dislike
新一年又有一蘿freshman入大學,講返我早幾年前入玩Hall Ocamp嘅經歷警下世

記得之前有post講保良局訓練營,覺得好恐怖,中小學發生呢啲事真係好撚悲劇。但呢樣嘢係大學生都發生緊,最恐怖係所謂入到「一大」嘅人都咁endorse呢樣嘢,莫講話反抗,唔認同呢個制度嘅人係少之又少,起碼一定係少數先。

當年我本身滿心歡喜,入到一間「好champ」、好受歡迎嘅hall,啲人以高質聞名,入呢間hall嘅競爭都幾大,聽聞係1比7,最高峰甚至去到1比10。呢間唔係傳統hall,所以我對於間hall都幾有expectations,對於啲好general講仙制嘅嘢,又或者聽聞啲人話ocamp好chur,我都唔係話好有戒備心(可能係我太on9)。

經歷完面試,收到入到嘅通知之後, move in完去住之後嘅第二日就開始hall o啦,咁首先七日六夜就每人交左$1800先。第一日係幾開心嘅,同組爸媽組uncle auntie去港島線嘅中間食lunch。之後食完就突然收曬組仔女嘅手機同埋銀包,要行返返hall。跟住夜晚就一齊玩房game,都冇乜嘢。

第二日就開始黎料,night program(佢地仲要social control埋你,唔比你講個「玩」字,講到好撚嚴肅係要用個「過」字)行夜山行到冇得訓,行到四五點,沖完涼六點,call time call九點,之後每一日都係訓得兩三個鐘

唔知大家有冇係西環或者堅尼地城,見到有一班人一字排開,手擺背後,比OC大聲呼呼喝喝。呢啲就係玩佢地programme你需要做嘅野。Programme之中又會有啲濕鳩rules,遇左你會踩嘅氹,等你一定會犯,然後又仙你呢樣個樣。

練hall song,你一個鐘頭,甚至更多嘅時間,又係要手擺背後,拉直隻手(企得唔好會比人撚),去「學」唱hall song,成程唔準郁。呢個session係唔止一次,無記錯起碼有3次。唔記得歌詞又會比人屌,唱得唔夠大聲又比人屌。

最後Ocamp尾聲仲要輪流上台,以一種抨擊嘅態度問你問題(at least I feel like so)。佢地話係要你反思自己喎。

組爸媽就話「嘗試係高壓下活動」,日日訓得個兩三個鐘,撚到成隻狗咁,你同我講訓練我係高壓之下?我日日生活已經夠多壓迫,我住hall係想識朋友同放鬆玩,唔係比你係度洩欲,我嘗試比我係高壓下活動之前,有冇我consent?我完全唔想比你咁比你美其名「educate」,屌你老母。唔係話我玩唔起,但成件事冇尊重過人,冇尊重過人嘅自由意志。高度壓迫,個社會仲比唔夠你,比唔夠我咩?

之前21年孫志新轉返happy O,之後又轉返仙O,真係好可惜。其他endorse on9仙制嘅一律仆街啦屌你老母。希望一眾Hall膠早日醒覺。

寄語freshmen,如果真係join hall O,見勢色唔對、唔舒服嘅要知道自己可以走,講句唔舒服,又或者屋企有事,你係絕對有得選擇中途離開。如果想住hall而唔想過O嘅,late-come係絕對無問題;又或者year2之後可以考慮住龍華/四村。
仙制真係好垃圾
辛辛苦苦考dse入hku俾啲大仙撚
U life真係好精彩
搏盡無悔
好似啲邪教傳銷咁
要先踩到你一文不值再洗腦
差別不大
如果我係讀完兩年asso 入返year one 畀個同年紀or 細個自己嘅咁屌 唔知咩feel如果係撞正以前轉四年制個陣 我用HKALE入asso 兩年後入year one 大學 咪即係畀條死𡃁仔屌
你係dse/AL考衰咗嘅後門狗嚟
俾大仙屌就天經地義啦
加上你中學又唔係傳統名校
入到u都係墊底架姐
擘大口含啦
見唔對路就中途quit啦

尊重啦大學文化嚟
又冇人逼你去玩
講得好 留意翻後門狗係狗唔係人
你個名都有返咁上下歷史
北韓文化呢
大仙出沒注意
以事論事啫 毒撚咪安守本份 玩咩ocamp
你可以報警架
Hku hall不嬲就柒
咩係仙?
但係樓主唔識反抗仲柒
首先要大仙製造患難
之後hall 友就可以成為共患難既朋友
佢對零仔眼真係明顯到一個點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞