林過雲案再有電影版開拍 霍哥演雨夜屠夫爆導演一見面就知搵啱人

30 回覆
3 Like 22 Dislike

早前傳出曾執導《踏血尋梅》嘅翁子光導演,將以七十年代轟動一時嘅「紙盒藏屍」案拍成電影版並擔任編劇及監製;而該片就會由《正義迴廊》編劇之一譚廣源執導。該片將命名為《法迷藏》,並由Edan呂爵安、譚耀文、梁洛施同內地演員張頌文等主演。

而另一單同樣轟動嘅林過雲案,最近亦有公司宣布開拍電影《雨夜屠夫》,並會由前「微辣」成員霍哥(霍俊邦)首次擔正飾演林過雲,並由林耀聲一同參演。電影將由鄧東明執導,將於星期六舉行發布會。霍哥自己都有share發布會消息,唔少網民認為搵霍哥演林過雲十分恰當,取笑佢「做返自己」、「唔需要演技」、「搵唔到第個代替」,就連霍哥都留言話「導演見到我嗰刻…佢都講:係你啦!我唔知開唔開心好」。而電影公開嘅部份劇照都見到霍哥目露兇光,猙獰到得人驚。

林過雲案發生於1982年,的士司機林過雲半年內先後殺害及肢解多名夜歸女子,更將部份殘肢拍照,後來因為將菲林送到晒相店沖晒而被店員發現有可疑,並報警求助。林過雲到晒相店提取照片時被捕,佢被控4項謀殺罪名,翌年法官判全部罪名成立,依例判處死刑,後改處終身監禁。
本色演出
想當年佢扮joker 條短片
我已經覺得佢做戲好有天份
得一個表情
太高唔係幾似
夠哂猥瑣
夠做哂全套戲
同雪e有床戲
會唔會變笑片
希望微辣唔會影響票房啦
YT大哥依注都下得幾重
殺人兇手 變態佬 可以本色演出嘅人
咁高好易認
整下棚閪牙先啦
睇見都反胃
算對得住呀晶汁佢番來
但係佢個樣好柒
網絡性感女神雪兒,繼此前於《不日成婚2》客串後,一躍成為銀幕女主角,對於在電影中與霍哥演出的床戲片段,她表示未迎來重大尺度突破:「唔會話特別暴露,都係背脊、某啲動作就下鏡頭咁。」至於能否展示傲人的上圍,她笑言:「我都唔知部機拍成點!」霍哥隨即補充指:「我睇咗,係有嘅!」

霍哥與雪兒曾合作拍攝網絡影片,因此大大減低拍攝情慾戲份時的尷尬,但需要應付特殊癖好的戲份,霍哥亦表示要做足準備交足戲:「佢姦屍嗰啲我當然會做到好猙獰,但現場拍攝個氣氛其實都幾歡樂!」而拍攝期間亦要為重要部位黐膠紙:「其實我都會黐,都係得一個位嘅啫!因為拍還拍,都唔好接觸到女演員,所以攞塊Foam Board黐住、再黐封箱膠紙,連毛黐㗎、搣落嚟嗰下係……嘩!但拍出嚟個成品係好嘅、真實嘅!」

原文網址: 雨夜屠夫︱霍哥跨界大銀幕大膽上演姦屍 雪兒曾惹官非今大方回應 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1048787
兩套野黎
唔係YT大哥果套,另一個導演,唔知咁岩定點啦,YT宣佈完,宜家另外又有人話拍
而且YT大哥有講過係搵大明星合作(好似)
難以超越任達華
林過雲係斯文同細粒
想睇YT 大哥個套, YT 個劇本應該唔簡單
但係霍哥啲口音好難頂
本身個樣都恐怖 再拍埋啲咁嘅角色 見到都心寒
林過雲係監獄有無得睇呢
岩啦,有份害死完晶份人又猥瑣
做返自己姐 邊洗演
記得交稅呀
澳門狗日日係香港搵銀
唔明點解有人會想同佢扑野
佢個樣仲衰過八兩金,個棚牙真係諗唔到有咩原因同佢車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞