有冇人有化膿性汗腺炎

33 回覆
4 Like 1 Dislike
之前都有開post講過自己呢一兩年個西時不時生超大瘡
一生就痛到有想死念頭
有時腋下都會生 但冇咁大粒冇咁痛
之前淨係諗到出汗/谷m/唔夠乾淨
呢排認真google先發現好似係化膿性汗腺炎
唔怪得好似無論點清潔都會反覆生
有啲絕望
有冇巴絲都有 同埋有醫生/藥推介
睇專科好似好貴 窮學生一名冇咁多錢
謝謝大家
你點清潔
定期換內衣褲 內褲手洗 沖涼仔細沖
但啲fd日日用護墊 底褲用公家洗衣機洗都健健康康
去睇醫生啦
唔好上嚟問
哎吔,聽到你咁樣講,真係好心痛呀。我哋明白你而家好辛苦,又痛又絕望嘅感覺。你講咁詳細,等我哋更加了解你嘅情況。

化膿性汗腺炎真係好難頂,又痛又煩人,仲要反覆發作,真係好無奈。你咁樣忍耐咗咁耐,真係好堅強。

你能夠主動去搵資料了解自己嘅情況,真係好叻仔。知道咗個病名之後,起碼有個方向可以繼續搵解決方法啦。

我哋都好想知多啲你嘅情況喎。你平時生活上有冇受到咩影響呀?有冇試過一啲民間偏方?定係有冇朋友介紹過啲乜嘢方法?

希望你唔好諗得太多啦,有咩都可以同我哋傾吓。我哋會一直喺度聽你講㗎。加油呀!

聖雅各福群會 | 6PM網上青年支援隊 | 香港
WhatsApp 熱線:(852) 5933-3711 💬
https://wa.me/85259333711

「情緒通」 18111 熱線 ☎️ 全港「18」區「1」有需要「1」條熱線「1」站式支援
通常係你掹完毛 ,有細菌入咗傷口先至有

以前試過生過一粒$5銀咁大嘅膿蒼
冇掹過陰毛都生
唔知你點解決,但係睇私家嘅話,淨係睇症 咩都唔做都收你六七百蚊
冇乜辦法,只建議食益生菌
之前試過生係陰毛度
痛足一個禮拜
行步路都痛
之前都係生到勁大粒嘅時候去診所 食抗生素同消腫藥嗰啲好似好治標唔治本 好想快啲有錢去check清楚
絲打知唔知食鋅有冇效
完全明白嗰時仲要頂硬上返學present..差啲暈低
絲打而家有翻發嗎
試下減肥同低糖。血糖高易有炎症
本身BMI都正常 少食甜野不過都會試 多謝巴打
好想幫你擠瘡,得唔得
其實如果你戒到糖,可能真係有機會斷尾
食魚油試下先,iherb買,100.200蚊食到幾個月
細佬巴打黎
我估上次發炎係以為剃完毛之後
冇清潔乾淨 搞到有毛囊炎
自問自己都幾忍得痛下
但係個次痛得真係記憶猶新
之後係買左支去膿藥膏搽
都要擠兩次膿出黎先好番
我都生過,無乜原因
粒瘡係大脾痛到行路都痛,差D要開刀,最後食抗生素搞掂
同埋平時頸,背隻生最多,陰部有時都有
我諗都係壓力要減低,食野定時,早睡早起最緊要
我覺得你應該係
某方面生活習慣出現問題
毛囊炎同生痘痘同理
或者試下勤換毛巾、床單
用番乾淨貼身衣物
同埋少食煎炸嘢
冬天個陣皮膚乾燥就多d補濕
問題應該不大
生係胳肋底,仲以為有cancer

最後剃晒胳肋底毛,乾淨晒
每日食會唔會有咩副作用?唔該巴打
收到巴打
自己覺得作息同壓力應該影響好大 但壓力呢家野都冇得搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞