李澤鉅拒賭香港無力恢復 指邊個賭香港長期差都錯

33 回覆
8 Like 4 Dislike

長江實業昨日(15日)公佈中期業績,主席李澤鉅出席分析員會議時,回應長和系內長江基建日前宣佈於倫敦作第二上市,表示暫未考慮系內其他公司跟隨。李澤鉅提到香港市場前景,坦言對樓市沒有「水晶球」,但稱香港過去數十年經歷多個周期,賺得最多金錢的人都是在其他人看淡時入市,他不會「賭」香港市場無力復蘇。李澤鉅提到長實擁有國際資產,當發現香港或中國內地有好的投資機會,便可動用國際資產集資,長實會繼續在香港投資。

李澤鉅昨日出席分析員會議,以英文談及香港經濟,表示自己對樓市沒有水晶球,但指出香港過去數十年經歷多個周期,而每當有人賺大錢,「都是因為他在所有人看淡時買入」(buys when everyone else is bearish),並表示香港市場改變非常急速,屆時沒有太多時間反應(not much time for reaction)。李澤鉅續稱不會押注香港沒有復蘇能力(I am not going to bet against Hong Kong’s ability to recover),並用廣東話表示「唔敢賭香港個市場太差」,稱「過去嘅歷史話畀我哋知,邊個賭香港長期差都錯」。

呢條友咁大擔挑戰踩港撚
唔通真係唔怕比人屈係五毛?
短期可以賭?

即係幾多年? 10年 50年?
個閪樣殘撚到好似就死咁
起碼Victor眼中19-24五年都唔算長,人地做生意真係睇到好長遠。
講經咩…佢老豆第一個賣香港資產啦..
佢落重注去英國喎
幾百年之後可能會好嘅
佢冇錯喎,單眼佬都知香港而家發生咩事
會復甦唔出奇
佢夠膽講咩
咁要睇下你個長期係點長期法喇
條友咩事一夜白髮
60歲殘到咁
佢老豆都精神過佢
理柒佢啦
長期 有幾長先? 呢D話術就算啦
把口緊係要咁講啦,唔驚國安法咩
但行動證明哂一切啦
賭錢嘅最高境界就係唔賭,李家城已經悟左
走資姐
冇賭香港輸
成個連龍公仔咁
生意佬呀
唔好睇佢講乜 睇佢做乜最實際
到佢講嘢岩你聽果時
你就會調返轉個龍門嚟搬㗎啦
賭香港差呢句好似以前都講過? 定係我記錯另一個有錢佬講?
不嬲都唔係聽佢講乜, 而係睇佢做乜架啦
而且呢個時勢梗係同政府統一對白啦, 傻架咩
佢都唔賭就知有幾好
到「架賓」為止又真係未必好長…。
屌西多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞