跌打酒其實有冇效

42 回覆
1 Like 2 Dislike
都弱智,骨折跌打酒點醫?斷韌帶跌打酒點醫?
即無事既跌打酒就ok,有事跌打酒就無用,咁跌打酒要黎做咩?
咁事實就算你真係骨裂 西醫都係幫你打石膏等佢自然生埋
好處就係日常移動唔會有機會令裂開既骨移位only

至於撳佢先痛 就應該係瘀血
我腳板底上年9月都骨裂
兩個月後照xray都已經癒合返
但而家腳背都仲係有啲瘀黑咁
撳落去會痛
啲淤血係好難散
前排搽啲跌打酒就散左好多了
雖然唔知你係邊度痛/受傷,In general你講呢啲係物理治療其中一部分啫,理論都係類似打散一啲生埋左嘅痂同埋增加血流,可能做完果一刻會更痛
長遠要配合伸展、強化先有用,通常某個位痛都係沿於有另一舊肌肉強度不足
跌打真係冇乜用

從來都唔信,因為不科學
跌打有用但唔可以亂睇
我睇過有啲係會叫你去照X光 確定咩事先再慢慢每日捽鬆返啲筋同消腫 feel到真係有用

有啲乜撚都唔理就鳩捽跌打酒再敷藥收錢 越睇越衰
有啲有料嘅一睇就知有無骨折,會叫你去醫院,不過業內參差不齊好難確保質素
就係冇瘀血
但超級難好
所以先覺得係骨裂
但相信睇醫生都冇用
就等佢自然好
我冇流血表面冇嘢,反而劇痛
幾個月都唔自然好,唔知乜事
骨裂都痛到仆街的
你果陣有冇痛到仆街先
我果陣係直頭企唔到
一俾少少力壓落地下都痛
隻腳腫到豬頭咁
照xray都只係裂左少少
冇腫冇瘀血冇劇痛 平時跑跑跳跳都唔痛
係細細力㩒佢就會痛
以呢個速度,分分鍾要多2-3個月先會好
我就照Xray冇裂,四個月都唔識好
郁一郁就痛
都唔知係咪內傷
用撒龍巴斯仲好
咁就應該唔係骨裂喇
唔好睇少骨裂既痛 同埋骨頭既硬度
我果陣係單車落斜炒左再伸左隻腳落地先裂左少少
想知雲南白藥有冇用
內服架,你搽當然冇用
金波士藥油幾有效
萬寧,屈臣氏有賣
中醫可以搵楊益興醫師
西營盤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞