高才通|有調查反映逾兩成未就業 孫玉菡斥傳媒報道偏頗:只見樹木、不見森林

20 回覆
1 Like 22 Dislike

【有線新聞】一項高才通調查反映超過兩成來港人才未就業。勞工及福利局局長孫玉菡批評傳媒集中報道未就業比例,是「只見樹木、不見森林」。

孫玉菡在社交平台發文,說調查訪問約600名輸入人才,七成循「高才通」來港,即抵港不足兩年;受訪八成人才已就業,而且家庭收入頗高;六成八受訪者家庭月入逾5萬元,遠高於3萬元全港家庭月入中位數。已就業人才多從事金融或創科,反映背景優秀、具市場競爭力,對經濟有實質貢獻。

他指傳媒較多集中報道未就業比例是偏頗,「只見樹木、不見森林」,他從同一調查看到的是不一樣。

https://www.i-cable.com/%e6%96%b0%e8%81%9e%e8%b3%87%e8%a8%8a/261074/%E9%AB%98%E6%89%8D%E9%80%9A-%E6%9C%89%E8%AA%BF%E6%9F%A5%E5%8F%8D%E6%98%A0%E9%80%BE%E5%85%A9%E6%88%90%E6%9C%AA%E5%B0%B1%E6%A5%AD-%E5%AD%AB%E7%8E%89%E8%8F%A1%E6%96%A5%E5%82%B3%E5%AA%92
有冇報告睇下

有冇人申請公屋

保險》金融
市民眼中 : 「只見廢柴、不見專材」
反對你個反對
條支那佬又批鬥港豬
街邊啲賣藝乞衣
將軍澳綁架細路
尖沙咀啲高鐘雞
係咪就係森林
話明高才點解難搵工過本地人? 唔係應該個個爭住請? 點解會有人冇工返?
廢柴好似是deadwood 咁翻譯
調查顯示得15% 既人屬於A類
有咩偏頗?
請得你落嚟就100%要番工
唔係不如搞抽獎送香港身份證+公屋比你?
炎明熹果啲雙非瘟神就已經係咁白咬左香港人十幾年
失業率20%
:即係有80%人就業,你哋只見樹木不見森林

家庭月入
裡面可能好多語言偽術
家庭月入超過5萬元
係指某一個月?定係平均?
中位數 可以有一大班冇收入都得
你鍾意啦,反正我睇到南深圳經濟江河日下
有冇專人查證、核實過啲入息資料係唔係真實?
同感

果8成可以係比錢中介買工呃身份,實際去玩
目的係刷工作證明同身份
支那狗,唔係偷就係搶
孫玉菡在社交平台發文,說調查訪問約600名輸入人才

訪問我屌你啦你唔係有實際數據咩?你地批喎?做咩要根據訪問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞