成立十年唱歌學日語網站突然關閉

14 回覆
4 Like 2 Dislike
短短一個月又有歌詞網收皮,唔通係版權問題?

jpmarumaru.com
15/8/2024
網站因為一些原因,無法繼續經營下去,目前網站已經是永久停止服務了
經常使用本站的朋友,可以不用再浪費時間嚐試要連上網站了
事情也是很突然,連在自己的網站跟大家道別都來不及,只能回到最初宣傳本站的地方來告知大家
謝謝大家數十年來的支持,也許某天會再以新的面貌再出發
也對因關站為你所帶來的不便,深表歉意

「本当に申し訳ありません。」

https://m.gamer.com.tw/forum/C.php?bsn=60541&snA=489&bpage=0&ltype=&page=2
我屌 呢個網練歌詞節奏一流
mark好哂timestamp 有得每個分句俾你跳
又有唱K字幕
真係有心做
太突然,尋日先用完
唱日文歌無平假名就係靠佢,以後點唱K
魔鏡冇咗啦之前都有人開post講
佢最開始仲有大家的日本語嘅教學
不過又係被迫下咗㗎
唔會啦,呢個年代有 cloudflare 又有哂 cache
流量影響到嘅 cost 可以講緊幾蚊
一定係版權問題,得台灣授權無用
佢仲有好多國家嘅歌詞 要逐間傾版權不如執柒佢
魔鏡歌詞網為何無預警關站呢?
https://today.line.me/tw/v2/article/peQK98q
唔怪得load唔到個網
仲有冇其他類似嘅網
好似幾年前有事話唔再更新, 之後解決咗又繼續更新?

今次成個網消失埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞