2024年點解香港島仲有人會仲搭電車?

78 回覆
4 Like 229 Dislike
因為高人一等
平, 搭一兩個站首選
佢地係唔撚明叮叮車係幾咁出色
幾快,你上落地鐵都冇左10分鐘
但輕鐵大部份都係專用線
一睇就知樓主係新界仔

大部分時間電車路都好少塞車,港島每個站都好近,電車快上快落好方便
大把人有兩個鐘lunch
啱啦拆撚左佢啦
係窮呀,DLLM
PP上,兩三個站已經係修頓,你新黎架?
用九巴月票搭巴士去灣仔,長車短搭,好過搭電車啦
唔脫班就係
塞係塞你揸車個條 我坐叮叮嗰條係通嘅
唔趕時間 唔想行落地鐵站就搭電車啦
講搭地鐵個d 通常係窮撚未去過港島, 電車短程快過渣車,電車有好多位都係專線
港島區一小時生活圈係靠叮叮架喎,慢左d,但係靚正
代替緊地鐵,重要過電車,咪要多啲專用載多啲客,又長過電車。電車一樣唔係有啲人可能諗咁少專用。
而且電車路多巴士專線,你話佢阻住晒都未必係開放畀你私家車用。事實上政府以前就諗過將元朗大馬路改做公共交通專用,甚至再改行人專用,效法歐洲。開放畀私家車嘅結果一樣可能係太多車倒塞,由其係路口、同內街做樽頸,限制咗個容量反而變相鼓勵行其他路分流。
出入該區上,例如朗天路、十八鄉、同博愛交匯處都唔係直駁大馬路,連接度冇特別優勢。為咗路口容量、畀車不斷直去通過,同埋行人過路時間、設立避護島、以至分段過路,一樣可以禁右轉,同輕鐵限制冇分別。
可以叫多飛
101 601 619 968 960…
第一樣要搞就係清左屯天元d輕鐵先 又慢 又多燈位
如果用巴士代替係由中央專道改為左面巴士專線,其他車轉左都會有困難。反過嚟,巴士都會畀轉左車阻住。亦唔會畀上落客貨。又係變所有人一齊塞。
我喺橋頭見到叮叮就行快兩步,上車,幾分鐘就到灣仔,你慢慢去等巴士啦
香港 香港島
香島人係要零舍唔同啲
鰂魚涌去北角或者太古 搭地鐵嘅話連月台都未落到 架電車已經到左
用 visa 俾錢係$2
但丁丁丁今日都仲未開通柴灣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞