香港城大經濟學教授梁嘉銳指,香港靠賣地進賬的時代已經過去。

19 回覆
13 Like 2 Dislike
香港土地收入曾高達1,648億港元 ,惟現已跌至僅196億港元,比2023-24財年官方預算估計的低了77%。香港城大經濟學教授梁嘉銳指,香港靠賣地進賬的時代已經過去。

由治及興
之後個問題就係, 福利, 公務員人工同退休福利洗到大一大。 咁錢從何來?
年年發一千億債?定加稅加到英國咁
或者好似日本咁玩10幾%銷售稅
禾一蚊收
又係呢啲假新聞 fact check左未呀
公務員長俸依個真係痴撚線
年年幾百億
加上香港人真係好難死
有咩事幾分鐘有救護員到
個個玩完八九十歲吊住條命繼續長俸
後生果班翻足成個月都無佢長俸咁多
196億大部分係補地價
中國香港既然一心一意融入大灣區,地價就必然比照大灣區,
宜家地價跌,只不過係消除港獨溢價,地價融入國家發展大局。
長俸真係害死人
英國都係
長俸根本應該拎15年封頂
年輕一代應該踢契
年輕一代從來冇同廢老簽合約要比長俸養佢
百幾億都係進賬 錢就係錢
結論 = Fake News
咩居心要唱衰香城
長俸係英國人係香港埋嘅雷,
早就應該撤銷,落實全面管制。
訪問街邊碧瑤清潔呀嬸都識咁答啦
按政府年金公司每月個分派就計到每個退休公務員都等同放左幾百萬甚至千萬,個回報分派都未必夠佢地派終身

最恐怖係政府年金fix死左個每月分派, 但政府長俸係會按通漲上調

呢個港英舊制炸彈早就應該狠心停派
自己查下 97-03年
香港政府有幾多賣地收入先啦
到返美國減息周期 d地咪又賣得返囉
加稅
將公屋班人嘅民脂民膏攞返出嚟回饋社會
地產商惡意唔買地
從而令政府財赤
從而令政府運作癱瘓
從而…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞