政府資料預測2024年香港有35000人出生,比去年增加5%

37 回覆
1 Like 13 Dislike
根據政府統計處今日(八月十五日)發表的數字顯示,二零二四年年中香港人口的臨時數字為7 531 800人,與二零二三年年底比較上升0.1%,而與二零二三年年中比較則下跌0.1%。

二零二三年年中至二零二四年年中期間出現18 100人的自然減少(即死亡多於出生),出生人數為34 400人,死亡人數為52 400人。同期內錄得13 800名香港居民淨移入(即移入多於移出),包括44 000名單程證持有人的移入,以及30 200名其他香港居民的淨移出。

二零二四年年中的總人口中,常住居民佔7 287 400人,而流動居民佔 244 400人。二零二三年年底人口修訂數字為7 527 900人。常住居民的數字修訂為7 246 400人,流動居民的數字則修訂為281 500人。二零二二年年底至二零二三年年底的人口變動率亦修訂為+0.7%。
香港由治及興了
新增35000個奴隸
連登仔越唱衰香港,香港經濟就越好
你咋,
我個仔讀國際學校去外國讀書
連登仔成日話自己將會係最後一代人,但又無法控制自己想傳宗接代嘅本能
個d多數廢柴
識幾個同事話自己係獨生子要傳宗接代
傳你老母個宗 族譜死淨你一個?
二零二三年年中至二零二四年年中期間出現18 100人的自然減少(即死亡多於出生)
樓主睇唔到
派2萬蚊即刻見效
以前十幾萬人一年
來住公屋、取公援,好難話係奴隸
邊到有講佢預測
人口一樣gogogo
庫房冇左7萬蚊
[34400-(2023/7-12月個數字)]x2
7億
又話移民潮,移極都有700萬人
延續自己嘅DNA係所有生物嘅本能,所以點解一男一女獨處自然就會發生關係
有幾多係巴基
原始人就話姐
呢個年代都分唔開扑野同生仔
上年話今年龍年所以多人生係咪真
出街多左好多大肚婆
大家可以唔使生喇,由治及興了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞