施永青:巴菲特講過,別人恐懼我貪婪,銀行做按揭生意亦都要一樣,多做些按揭

36 回覆
2 Like 14 Dislike
有網紅批評我,在房地產市場不景氣的時候,還叫銀行多做些按揭;認為這樣會為銀行帶來更大風險,遲早會害死銀行;叫香港落入萬劫不復的困境。

這種講法表面上似乎很有道理,其實只是一般庸眾自以為是的見解,與做生意需要的真知灼見相差很遠。拿這套講法在網上吹吹水,或者還可以迎合某部分網民的想法;若是真的依循這套想法去做生意,真是有辦你睇。看看這些網紅的真實經歷就知道了。

我從事房地產行業已48年,見過市場多次大起大落。其間,我不斷都有代客安排銀行按揭的事宜。事實上,銀行的風險大部分都是在市好的時候,銀行因過度進取而招惹得來的。反而在市弱的時候,銀行所做的按揭卻甚少會出現壞帳。

原因是市好的時候,投資者很容易被周遭的環境弄得過度興奮,以為買甚麼樓都很容易賺錢;他們傾向只要銀行肯借就借到盡;這樣,就可以增加自己的投資規模,賺到更多的利錢;如是令他們冒了很多自己承擔不起的風險。

另一方面,市好的時候,銀行亦會以為好市還會持續下去,只要抵押品不斷升值,銀行不用擔心貸款無法收回。如是令銀行在衡量風險時不夠謹慎,招惹了過大的風險。

相反,在市弱的時候,樓價正拾級而下,市面上不斷聽到有業主變成負資產,銀主盤到處皆見,連用家也為了迴避風險而轉買為租。沒有實力的買家,不會選擇在這種市況下入市。在這種市況下入市的人,大多是真正的用家,有穩定的職業與收入,且在貸款時相對保守,在衡量自己的還款能力時亦留有餘地。銀行貸款給這樣的買家,風險不大。此之所以,銀行在市弱的時候所做的按揭,甚少會出現壞帳。

巴菲特說,當別人貪婪的時候,要保持恐懼;當別人恐懼的時候,反可以貪婪一些,這套理論不但可以用在投資上,亦可以用在銀行的生意策略上。現時,政府在施政時,亦採取逆周期策略,用的也是同一種根據。

香港的住宅市場,空置率低,剛性需求穩定(現時主要反映在租賃上),加上市民的收入水平逐有提升,只要美國利率開始回落,市場很容易峰迴路轉,有見地的銀行家,應趁這個時候,人棄我取。在行家裹足不前的時候,搶佔市場,建立自己的市場優勢。

計漏咗一樣嘢,而家移民好方便,負資產拍拍囉柚可以移民一走了之
on9 仔
sell side 同 buy side 係倒轉
菲比斯:潮退先知邊個無著泳褲
施生計漏多一樣
果48年有45年係自然既香港
未發生過呢3年咁既共化咗既香港
施生計漏多一樣
果48年有45年係自既香港
未發生過呢3年咁既共化咗既香港
共化先好,準備大爆升
我買銀行借錢,擔保人可否寫施永青?
憑我實力揾番黎. 點解要還10億佣金比中原?
銀行啲錢係小市民,講到咁撚有投資價值自己又唔開間借錢俾人
美股就別人恐懼我貪婪
但香港房地產??
既然銀行咁廢 不如你施永青開返間銀行做按揭啦
但係施狗今年賺咁撚多又1蚊都唔借比人
有湯文亮嘲諷誠哥賣中環中心係“睇錯市”嘅感覺
C生教Banker做點做房貸
又擺巴菲特上枱
之前話撤左辣樓市又會好返
宜家又話減息
咁銀行內部都有分析師
人地覺得個 risk 大就大架啦
你估個個都巴菲特咩
C生你自己間財仔做先啦!
銀行賺少好過輸錢,活下去,活得長仲緊要啦on9仔

你隻c基金仆直,你唔貪婪下掃貨?
菲比斯幾時有咁講過?
你開銀行放債囉傻閪
AA狗教銀行做嘢
係囉,係時候貪婪下整番間 中原銀行啦屌
施生撈左40幾年地產,巴閉,但人地成間銀行,放款歷史一定耐過你間中原,好心就唔好扮老海鮮教人做嘢啦。

好多銀行係上市公司,要同股東交待,點可以唔睇住壞帳率?施生講到咁易,又咁有錢,唔叫你開銀行,開間財仔玩吓囉,專做返自己生意,睇吓你套嘢得唔得
市好嗰陣乜價都批,宜家咪要還囉
別人少蝕我破產就係呢D
你地銀行承受風險比我去賺錢就啱㗎啦,失敗咗最多咪執咗間公司,你地食壞帳又唔係我食
市好:銀行有錢賺,抵押品升值風險低,借!
市差:買家審慎入市,全部都係高質用家,借!

結論就係無論市好市差任何情況
銀行都應該借錢比買家促成交易
地產佬公又贏字又贏施生真係痴撚線當人on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞