食物太貴 港逾10萬窮人吃不飽

103 回覆
14 Like 33 Dislike
營養過剩啦,唔夠飽
香港食唔飽真係好難
買個兩餸飯先3-40蚊
一日食2餐嘅話做2個鐘以經唔會餓到
做餐廳洗碗仲可以慳埋伙食費
yes,遣返咗,後期雙程証留港,其實香港殺人放火坐完監遣返咗照樣可以再嚟攞身份證你查下施君龍就知

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%96%BD%E5%90%9B%E9%BE%8D?wprov=sfla1
我淨係想同佢講 依個時代 萬8唔多
萬8蚊你都講到好似好多錢咁
你慢慢入筷子啦垃圾
做金拱門包你伙食
講事實係天價,同埋業主成日加租
殘疾+低端無學歷個d
做唔到野拎綜援
而家多左食物銀行 社區中心又會派野
已經好過以前好多
屌 真係
細份 仲要難食
萬8唔多,但都唔會食唔飽
唔好講萬8啦 行去做個看更收萬4-5蚊 都夠食啦
咩人先會講係食唔飽呀
得拎老綜果班,又唔撚願做,又想R多D錢既果班人
以前大把新聞報出黎報唔少啦 拎緊老綜,但係到賣慘想個仔買部IPAD/電腦/PS5玩下都無錢買
我屌佢老母,個仔返學,你唔出去做野搵多少少錢,係到拎住老綜仲話比個仔有娛樂?
點樣可以捐廚餘比人食
香港有人食唔飽?呢D就真係唱衰香港啦
揸的士唔洗車牌?
香港考車牌排成年加天價考車師傅加濕鳩考牌官
無住址

係無人請
我樓下個看更都萬8啦
唔呻窮啲點r多啲綜援 再唔係啲錢拎晒去上電
講真果句
綜援真係養哂D懶人
基本上65歲以下既人就要限制佢拎綜援既年期啦
你係傷殘既,行去比醫生評估你係傷殘之後先再去搵社署搞傷殘津貼果D啦

65歲果D 一係拎生果,一係拎綜援,咁就無問題

後生果D有手有腳,有野唔做,係到拎綜援日日係屋企R袋
住公屋既就落樓下同D阿伯係到賭
都唔知仲留個綜援係到做乜
後生果班有邊次唔係扮死架 佢要死你咪由佢死囉 D廢人留係到死同唔死都係一撚樣架啦
一早考定旁身
冇返香港幾年 原來香港人開始冇野食
對唔字。我拉低咗你地
唔怪得咁多連登仔食二手薯條
屌你老母啦,講到好好景咁
各行各業都萎縮緊, 做啲低下階層基層工又俾人壓低搏請外勞,做又頂爛市唔做又廢青
唔係個個後生都讀到書又大大隻隻做體力勞動工作
你啲口吻十足啲死廢老企道德高地屌後生
其實有班人係唔識搵錢的.............
拎納稅人錢拎政府錢 0貢獻仲想食飽
俾呢班人生存已經執到 仲係到吠
咩廢老口吻
你唔怕辛苦咪去做倉囉,都請人架
怕既咪去做看更囉,想好睇少少既,咪讀個所謂物業管理既濕9野
之後咪去D中高級地方做物管囉,著套老西啦 但都係果萬零2萬
依D點樣食唔飽呀

你講到通街都係乞衣咁

喂,點差都仲有得你做外賣仔同老麥/7仔呀
老麥都5-60蚊個鐘 7仔都萬零蚊請人
再唔係去做馬會聽電話都70起啦 做場外投注站都90定100起啦
有得做會食唔飽? 得拎老綜果班死廢柴先會話食唔飽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞