Eric Kwok帶女團XiX上廣州宣傳 一句焫㷫廣州網友:其實廣州人都係講廣東話嘅

191 回覆
585 Like 6 Dislike

參加《聲夢傳奇2》出道的女團XiX起初有6位成員,之後因劉芷君(Aster)及莊殷玥(Vici)先後退團,而變成4人組合。XiX由郭偉亮(Eric Kwok)做經理人,老婆葉佩雯擔任形象總監。重新出發的女團XiX早前由Eric Kwok帶領下,首次上廣州宣傳。

Eric Kwok在小紅書分享與繆昀希(Charlotte)、良玳瑩(原名梁善知、Crystal)、鄧曉殷(Kiele)及楊秉頤(Caitlin)四位XiX成員齊齊搭車上廣州的片段。Eric Kwok留言:「今日XiX第一次去廣州!這個旅程應該好嘈!我都好耐冇去過廣州啦!希望可以見到啲fans!#惡魔教練EricSir #ironman #鋼鐵俠 #ironmanager #ericute #女團XiX」。

片中四位成員對住鏡頭開心說:「廣州,We are coming!」Eric Kwok接著說:「講啲國語吖喂!」而成員之後亦叫經理人示範:「Eric Sir,你都講啲國語嚟聽下。」不過Eric Kwok一臉尷尬,以一句「Bye Bye」結束影片。

沒想到的是Eric Kwok在片中一句話,引來不少網友回應,有人更表達不滿:「唔好教啲香港細路廣州係講普通話嘅,我哋係廣東話文化嘅城市。你教佢哋咁樣,我作為廣州人,覺得好難過同埋好悲哀,感覺廣州已經被踢出廣東話圈了…」、「係囉,個個以為我哋講普通話,唔係嘅請你哋堅持講廣東話」、「希望嚟廣州開拓市場的香港藝人知道,我哋廣州係粵語地區,大多數人由細到大都係講粵語」、「廣東地區係講廣東話架!唔該曬!」、「其實廣州人都係講廣東話嘅」。
XiX 廣東話點讀?
就係食屎!
所以佢哋唔敢講廣東話
講國語
香港都冇乜fans廣州有咩fans
香港人都唔敢叫人講廣東話啦
Eric Kwok開始有講野唔經大腦以為自己好real果種廢老feel
大陸應該叫普通話
的確係
我都唔明點解啲人分唔普通話同國語
仲廢過陳奕迅
#ironman #鋼鐵俠 #ironmanager

啱啱出ironman 嗰幾年仲覺得ok 搵食jar
但佢講足十幾年都唔厭
大把大陸人睇tvb睇聲夢
講國語梗係有問題啦
大陸係講普通話
睇完聲夢唔代表係fans
我都覺

周啟生2.0
呢隊我剩係記得有一個夜晚睇成龍
睇黎佢真係好迷Iron Man
4條女啲名都好翹口
由佢一日到黑仲扮緊ironman 已經係

到而家仲係咁既做型
挑你老味!
你地廣州十歲以下嘅細路,識講廣東話嘅都唔知有冇一半!
算把啦,ironman都轉做doctor doom 啦
都唔係
有個KK園打嚟都係叫我講國語
我問佢係咪台灣人
佢話佢係中國大陸
一出道已經扮撚哂野
ironmanager
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞