PET CT 報告問題

19 回覆
0 Like 1 Dislike
之前經公立醫院轉介 去咗出面醫療診斷中心照咗PET CT 。出咗報告但要下個月20號先可以見醫生睇報告。可以點做?如果心急有咩途徑可以快啲睇到報告?
中心有無得拎hard / soft copy?
你最好望唔好有得早d睇
多數有事先會叫你早d去見醫生
有入醫健通咪出去私家 俾錢俾身份證 叫醫生睇

大腸?肝 定腎
如果有登記電子唔知咩系统
又有錢睇私家的話
即刻去睇私家
其實真係急就追追佢
睇下可唔可以幫手快幾日
有時會早幾日拎到

照個pet ct邊洗成個月
岩 。通常大件事會叫你即刻見醫生
無咩事先慢慢處理 。no news is good news
出左報告唔想等政府
搵私家入個system一望就知有冇事
幾百到幾千 睇你搵咩醫生姐
有hard copy
因為之前公立醫院睇咗大腸同胃都冇事 ,但驗血癌症指數升高咗 ,醫生建議要照pet ct搵下邊度有問題 。就轉介咗出去私家診所照 。但約返醫生睇報告要去到9月
Hardcopy頭幾版已經寫得好清楚 慢慢睇會睇得明 查下字典
你可以選擇的。
1. 份hard copy 最尾有總結,將成份總結打入AI,自然就會略知一二。

2. 影份一份summary 拎你你將會覆診個一科既護士站(例如屯門醫院內科5樓覆診,就拎去5樓既護士站) ,佢會同你轉交俾醫生睇,如果真係有事,可能會提早call你,無call收到,可能唔係太大件事,照等覆診期。

3. 睇私家 或 睇連登
我屋企係私家上午11點照完,當日下午4點診姑娘打黎,叫我係佢地收工前拎份報告,電話入面唔肯講咩事,姑娘剩係話等埋你黎拎report先收工。
自己睇最後尾comment 果到
再google 都知咩事啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞