假設中國發生天災 如果習近平唔下達重要指示 D中國人係咪唔會盡力救災?

28 回覆
30 Like 2 Dislike
次次有天災都聽到習近平下達重要指示救災
如果唔下達指示係咪好似打機打到一半去左廁所咁企晒係到?
呢個算唔算係社會主義嘅bug?
另外如果救災救得差 係咪好大原因係佢D救災指示比得差
如果皇帝唔比指示 可能要當無事發生 否則可能當你係吹蕭人 散播謠言 危害國安
姐係批準用官方名義 認有發生天災
中國人係咁
NPC唔畀指令咪唔識做
咁廢嫁
力一定盡
睇吓咩角度
動車追撞咪盡力原地埋車
果個係咪重要指示緊
下唔下都一樣
唔發出指示等於叫地區政府自己搞掂
市縣級領導搞唔掂就叫省級領導統籌
習同志開到口即是話由中央政府統籌
可以撥動中央資源
咁咪等於當皇帝冇到
講到似層層
下指示即係只係咁樣救, 無指示地方政府會盡力救
皇帝同全紅禪風流快活緊
等等先啦
https://www.gov.cn/zhengce/content/202402/content_6930038.htm

(4)下拨救灾款物。财政部会同应急管理部迅速启动中央救灾资金快速核拨机制,根据初步判断的灾情及时预拨中央自然灾害救灾资金。灾情稳定后,根据地方申请和应急管理部会同有关部门对灾情的核定情况进行清算,支持做好灾害救助工作。国家发展改革委及时下达灾后应急恢复重建中央预算内投资。应急管理部会同国家粮食和储备局紧急调拨中央生活类救灾物资,指导、监督基层救灾应急措施落实和救灾款物发放。交通运输、铁路、民航等部门和单位协调指导开展救灾物资、人员运输与重要通道快速修复等工作,充分发挥物流保通保畅工作机制作用,保障各类救灾物资运输畅通和人员及时转运。
(5)投入救灾力量。应急管理部迅速调派国家综合性消防救援队伍、专业救援队伍投入救灾工作,积极帮助受灾地区转移受灾群众、运送发放救灾物资等。国务院国资委督促中央企业积极参与抢险救援、基础设施抢修恢复等工作,全力支援救灾工作。中央社会工作部统筹指导有关部门和单位,协调组织志愿服务力量参与灾害救助工作。军队有关单位根据国家有关部门和地方人民政府请求,组织协调解放军、武警部队、民兵参与救灾,协助受灾地区人民政府做好灾害救助工作。

咁佢真係咁寫呀麻...
好煽動
原來真係唔叫就唔做野
地區政府仲差緊好多億
邊有錢救災
你都識講中國人 之前都有post講過中國四大發明就係偷呃拐騙 近呢幾年成個中國由上到下都淨係做緊兩樣嘢就係割韭菜同埋專整自己友 你認為佢救災真係擔心緊國家人民嘅性命財產安危溫飽咩?
佢理撚得你哋去死啦
香港都玩到謝曬 更何況中國大陸某一個城市
係,就好似當年荊軻刺秦王,嬴政唔落order殿內眾人都唔可以接近大王,冇人可以埋身救駕
當年四川地震,溫家寶去到災區,先發現軍隊未到
因為胡錦濤個ORDER仍在層層下達之中

而堂堂總理,真係一個兵都調唔到
錯。有無柯打,都一定盡全力,不過係去發國難財。
維尼屌開大明星

對呢D 又柒又大隻既 運動員應該無興趣
咁人哋要親自指揮親自部署,你爭出頭咪你坐監囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞