求英國睇low back pain 推薦

17 回覆
1 Like 1 Dislike

或者有冇啲拉根方法推薦?
我唔係專業,但我同我身邊嘅人都係睇過物理治療/啪骨覺得治療唔治本
最後我地都係靠做運動根治返
但個過經都幾長下
都係睇一大輪YouTube片,揀啲覺得可信啲嘅就跟住做,同埋去gym weight training (唔一定係練大隻,細重量慢慢做已經幫到腰痛)
做咗一年左右,每個星期去4-6次gym
然後你會某一日會醒起「咦呢排好似冇再腰過痛喇喎」

如果要緊急消炎止痛嘅,大部分物理治療都差唔多,揀間負擔到嘅就得
lm
child pose?
謝Ching會唔會有啲Youtube片推薦?
以我所知,physio 好似都係推運動根治,
但會搭埋按摩紓緩?
成日麻痹痛,好煩
感謝Ching
因為可能我有少少椎間盤突出,
做呢個動作都有少少唔舒服
所以先想counsel 下專業人士
我都長期下背痛左好耐(1-2年),都係最近做瑜伽先有明顯好轉
有冇話咩動作師兄你做得多有幫助?
過來人
之前返工搬搬抬抬 跟住有段時間連起身落床 個後背痛到郁唔到 之後的起心肝跑返步 由慢跑開始 成個過程無食過一粒止痛藥 連醫生都無睇過就無再痛

運動真係充滿奇蹟
一啲下背類似扭毛巾嘅動作,但其實應該同全身有關係
坐直個人,盡量唔好坐
你都識講物理治療最重要既部分就係運動,
咁有幾難明治標唔治本?

咁一個人係自己唔做運動,淨係有事先去吓物理治療運動吓,之後覺得好返以為完成治療,結果咪隔一排又痛返,咪只係短暫治標囉,如果培養到長期做適當運動嘅習慣,先係治緊個本。
人哋畀你嘅藥就係幫你 斷症 拉筋 pain relief 放鬆
後尾啲藥 做運動 都係療程嚟

最後都係睇個患者有幾自律
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞