疫情後醫療化驗師被忽視 大量畢業生 公立醫院編制卻不足

46 回覆
8 Like 7 Dislike
最慘係佢依然唔係學位職系
學位職系最廢個隻(唔洗專科、指定學位)都pt14
專科個堆(老師、社工、言語治療師)係16直飛到33
低人工高風險
唔升職直上point33 真係好好多
但諷刺既係分兩個rank個d實際在係好好多
JRE officer幾年就升1級,pt、ot唔係學位職系但都係幾年升1級
直升33個班就真係要慢慢升
ha amt升mt個速度都差唔多同慢慢跳point上33差唔多
正常pt ot pher都係3-4年直上25
poly,space,東華,海歸
幾班人爭
其實情況唔好過藥劑好多
咁pher除左NM同RT果班,其實其他人的確食好少輻射。
只不過就大部分都要輪班囉。
仲有mu
poly又開master 仲要60幾萬學費
而家藥劑師好似好缺人 有80% ha intern都入返ha
其實香港副鏡片係咪大陸工場造好再送落黎
唔係鬥慘, 但視光先係性價比最低既醫療科
一個番shift 玩屎尿血痰
一個番office hour 最多得眼屎
後者已經再高人工仲想點
rt唔係比mi食少輻射咩
RT其實我唔熟,但係我理解應該 brachytherapy 同 餵radionuclide therapy 佢地應該係有份。點都會食少少。

你MI會食電的,如果你唔計NM都係screening 果堆,即係angio, fluoro, OT,你著曬lead gown企到老蓮咁遠,其實食極有個限度。

CT,X-ray 企嚮塊玻璃後面根本冇電。portable d電少到近乎冇咁滯。咁除非你CT guide biopsy 你真係全程企嚮入面。
rt最主要都係做電療
而家港怡係咪最高人工?
今年果班好彩囉
隨時擦鞋擦得叻10年內升上senior 190k

早幾年嗰堆就入唔到 就已經轉行冇機會 呢行不嬲歧視老嘢

不過之後應該冇啦 學位又再加
見嗰市好返啲 啲人又出國讀 多番海龜 又會再爆過
同埋呢行暫時係冇大陸人入嚟玩 除咗少量local收嗰啲
成個list 都冇大陸畢業生
如果班大陸人諗到好似點樣攻略LMC HK咁嚟玩
即時玩完
其實你覆啲野全部都係你睇佢好 佢睇你好
講shift 邊個返得多

講搵錢你肯定lab 多過其他ah?

個個都覺得自己underpaid 架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞