有冇人試過電子墨水手機

19 回覆
1 Like 10 Dislike
想做海信勇士沉浸閱讀

又驚裝唔到google play Whatsapp

有人前人試過分享下用唔用到?
買塊e ink 咪平板冇煩惱
可惜絕咗版
之前俄仔係咪都出過e-ink電話
如果有褶機內mon係eink mon就好
最近咪有部叫bigme hibreak嘅水墨屏手機出左
不過好撚貴,個款值600 但賣2千幾
嚟緊有部minimal phone 用eink screen
我都想買部

用嚟做返工 to do list
自己玩過睇接唔接受到先啦
行過豐澤玩過e-ink平板,慢到頂唔順
真係睇書呢d唔駛頻繁操作既先有用
可以用aurora store, whatsapp個啲冇乜問題
但都要睇你接唔接受到eink嗰種速度
Burner phone?
eink 黑白 其實可以好快 ~60fps ,彩色eink kaleido3 最快12fps
不過好多時為咗降低成本用cheap cpu
你接受到個refresh rate就得
海信都係lcd扮電子墨
電子墨獨家技術得台灣元太公司成立於1997年,建基於美國麻省理工學院媒體實驗室(MIT Media Lab)的研究。
反應慢到PK同cpu關係唔大,係電子墨特性
彩色又唔太彩色
做手機就係錢太多
只要本身唔係發光體唔係電子墨水都收
只係無google play 就算有代替品
都覺得仲係爭少少嘢
國外聽有人刷機拆到其中一個型號有gms
不過我唔識刷
水貨
Boox 都幾好
係貴咗啲
真心當年俄羅斯出部野係幾好
創意贏晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞