松屋進駐香港 月賣五千四碗牛肉飯先夠交租?

50 回覆
4 Like 15 Dislike

松屋唔怕貴租 最緊要插旗
松屋在1966年創業,現已發展為在東證上市的大型餐飲企業。到日本旅遊,步出大城市車站,很快便會發現松屋的分店招牌。從松屋官網的分店網絡,可見日本分店密集地分布在全國城市,單是東京已有471間松屋。

再細看東京松屋分店分布,原來匯聚東京交易所、日本大型銀行兼出名貴租的中央區,松屋都開設了7間公店。另外高級住宅區港區及世田谷區,松屋分別開設了11間及27間分店。

從松屋在東京分店布局,可以看到松屋無懼貴租,最緊要是在目標據點插到旗。松屋是生意規模龐大,分店租金成本有平有貴,加上食材中央採購及處理,可以充分發揮拉上補下優勢,所以有條件在部分地區「捱貴租」。

松屋選擇在佐敦莊士倫敦廣場地舖開設香港首間分店,月租19萬似乎唔平,不過面積達3,224方呎,尖沙嘴面積H8商廈地下相若地舖,叫租已升至28萬。考慮到這個舖鄰近佐敦站、九龍公園,沿柯士甸道可達西九龍站,對遊客及本地消費者都算是就腳位置。

至於租金成本,以35元牛肉飯計賣5,428碗才夠交租看似誇張,但平均每日賣180碗就達標。以松屋的叫座力,相信頭幾個月可以輕易達標,更何況35元牛肉飯只是入門選擇,燒牛肉定食定價就升至69元,只要食客選擇有平有貴,拉上補下可以更快衝到交租目標。

以35元牛肉飯計賣5,428碗才夠交租看似誇張,但平均每日賣180碗就達標。 (ridzky setiaji via Getty Images)

另外每間日資企業攻港策略都有所不同,說不定松屋會採取較快速步伐,在平租民生區插旗,到時多區松屋分店大排長龍,將可更快發揮拉上補下優勢,減省佐敦店的租金負擔。假如松屋積極開舖,對各區仍等待租客的舖頭或死場業主都是一大喜訊,只要獲松屋看中,地舖固然獲有力租客承租,更可帶旺人流令樓上死場翻生,租值大反彈業主甩貨套現都易一些。
濕濕碎啦
點解D日資餐廳咁鐘意係佐敦開第一間分店
進可攻退可守
租又冇尖沙咀咁貴, 但同時地理位置又可以做到油麻地/旺角/尖沙咀
日本松屋
打個和就得 業務多左市值又高啲 轉個手將亞洲業務賣比人先係最賺
日賣180碗唔難啦
什至以香港人消費力有幾何食個35蚊牛肉飯就走
好似譚仔都大把人一碗米線+小食+野飲先夠
咁細碗 成年男人起碼要食3碗
D員工準備做到懷疑人生
唔知會唔會好似日本咁有自助售賣機
有嘅又慳個casher
去sukiya都唔係食牛肉飯啦
又用on9計法
5400碗
呢啲鋪一日連外賣幾百碗已經無難度
但尖沙咀間sukiya好撚靜,連壽司郎都係夜晚6點後先多人
收工可以食企企
有冇one man operation
天真 松屋唔怕貴租就加兩倍租
香港業主加到你怕
準備排隊排到世界末日
寫條柒頭又做標題黨

個個入去實食$35就走啦
但亞皆老街間sukiya日撚日多人到呢
以35元牛肉飯計賣5,428碗才夠交租看似誇

又嚟呢啲計法,講到啲飯唔使成本咁
太易啦 500碗都唔難
睇吓幾時執
連大陸連鎖店都頂唔到香港啲租金
咁仲好
食過幾次都唔使排
你真係好天真 M記兩三日賣百幾二百萬個包...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞