內地醫藥價格僅為香港嘅十分之一,係咪證明社會主義制度嘅優越?

46 回覆
11 Like 29 Dislike
向黃絲與耶撚發動聖戰,一生只為開po串黃絲同耶撚既連登仔 - 羅刹鬼國 #103616
https://lih.kg/3747376

連登越黎越多老鳳類型嘅自閉症患者出現
https://lih.kg/3713063
全靠有6億人月收入1000蚊
先可以令上游既人過著幸福生活
社會主義制度真係優越
因為啲代理打壓 無宣傳

名廠鏡片代理試壓,禁止深圳眼鏡鋪向港人宣傳平靚正鏡片!
https://lih.kg/3710285
所以藥廠工咁好pay
完全唔關事

你亂up只會俾人覺得連登仔乜都唔識

政府出面同藥廠講數,全部係正版藥,一模一樣
有諗過

政府出面同藥廠講數,壓到個價好低,全部係正版藥,一模一樣
然後內地窮人又千方百計想買副廠藥又點算

我不是藥神
支持有病番大陸醫
藥廠定價,都係跟當地居民收入定價。同一隻藥去歐美買仲貴啦。
點解唔全球一樣價,你冇錢買你死你事,YouTube premium 都係
你睇大陸個藥價咪覺得平,大陸人用自己購買力去睇唔覺平
如果一樣價,咁窮既地方買唔到就有人道問題而藥廠整體賺少左,唔計研發成本根本啲藥就唔貴,賣平比你都有賺
其實大部分藥本身就好平,係啲醫生開得貴,你有藥名去藥房配幾蚊粒,唔同既地方係藥廠唔同,功效一樣,當然你醫生開比你唔會係假藥,無去藥房買唔一定係假但係有機會係假
研發成本係好貴,因為會研發失敗。其實可以當係發達地區補貼緊落後低收入地區
證明全世界都係中國人 ok?
醫療霸權:
咁先保証優質醫療服務
但冇錢窮撚 過主啦
內地的醫療已經相當完善了。就如你所說的,內地的外資藥廠生產的藥品價格普遍比外國進口藥低非常多,這說明了我國現代化的徹底成功與社會主義的制度優勢,使得外國資本家也不得不低頭,為中國百姓的福祉而服務!
佢唔係唔識

關埋佢本行就係19醫生

我試過中伏,信咗醫生講出面係假貨,lyrica50mg一排千四蚊

後來去藥房執仿製100蚊左右
好...係咪假貨...某機會有儀器,prep一粒落去比較literature mass spectrum 一鳩樣

醫狗
古巴睇既醫生都好廉價,佢哋都行共產;
北韓d女仲平,佢哋又行共產;
你又覺唔覺得社會主義優越
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞