嘗試淨係用粵語九聲口訣去還原一首廣東話歌

10 回覆
1 Like 7 Dislike
眾所周知廣東話係有九個音

完全足夠就咁憑一個每一個音嘅同音字就可以還原返一首廣東話歌

我今次會示範利用呢個粵語九聲口訣:

我揀咗呢九個字

黐 咗 線 流 馬 尿 即 嚇 窒

然後作咗以下呢首歌:

即即即黐線 即咗即線流線馬馬

即即即黐流 線馬線馬即流流 即流流

馬尿嚇咗咗 咗線咗黐黐

有冇人估到係咩歌?
lm
即即即 baby baby baby
郭富城既弱
粵語雖然有九聲,但因為第七聲、第八聲、第九聲因為其調值可以分別對應到前面的第一聲、第三聲、第六聲,因此我們說粵語有九聲六調,雖然它有九聲,但事實上只有六個調而已。

在標聲調時,通常也只會標1~6,例如「一」這個字為第七聲,但我們在標註它的粵拼時,因為第七聲對應到第一聲,所以我們通常會標「jat1」,較不會標「jat7」。

粵語的第七、八、九聲的調值和第一、三、六聲一模一樣,因此在標記粵拼的時候,通常就會直接標1、3、6,不會標7、8、9,所以簡單來說,第七、八、九聲和第一、三、六聲就只差在第七、八、九聲有p、t、k三種韻尾罷了,並沒有其他不同。
邊間教會?
萄葡成熟時
蜜桃成熟時
都唔知你噏咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞