有無Bipolar 2 食緊安非他酮(Bupropion)?

10 回覆
1 Like 0 Dislike
因為實在太眼訓無精力做野 醫生開左呢隻比我
但我又衰唔食齊Mood Stablizer
果排食完一日訓3個鐘都勁精神 好多野想做 想去旅行 想同朋友食飯想放狗想打機想睇戲 思想好跳咩又唔覺..
點知食一星期又反彈 返去見醫生一個私家一個公立 一致認為我Hypo發作 話我訓咁少咁有精神係判斷係咪Hypo 症狀
Anyway 而家食番齊D Mood stablizer 諗緊食唔食番好
有無人長期食住真係幫到Energy同動力?
我唔想又黎多次情緒過山車
睇錯安非他命
呢隻藥唔係醫抑鬱?但係兩個醫生都話你hypomanic 點解 會開呢隻藥?
btw 食足mood stabilizer 啦 manic 好似好精神咁 唔洗訓 諗野又好似好快咁 但係實際上係做埋曬d on9野 購物狂 精蟲上腦 到醒番果時就後悔啦(利申 見過身邊既人好後生就有性病,屋企人借錢同佢還財務公司條數)
RIP樓主
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%AE%89%E9%9D%9E%E4%BB%96%E9%85%AE

副作用

精神方面異常
極常見:失眠

常 見:不安、焦慮

不常見:抑鬱、精神紊亂

極罕見:侵略性、敵意、易怒、激動、幻覺、異常夢境、人格解體、妄想、偏執觀念

神經系統異常
極常見:頭痛

常 見:震顫、頭暈、味覺異常

不常見:注意力障礙

罕 見:癲癇

極罕見:肌張力不全、運動失調、帕金森氏症、不協調、記憶障礙、皮膚感覺異常、暈厥
Hypo 係躁狂?
識人係,但係佢話食完藥個人會唔想諗嘢喎
輕躁症
唔係好識
即係你病情輕啲?
差啲報左警
Manic 係會去到斬人或者有攻擊性既地步
Hypo純粹感覺良好但會衝動做好多傻事 思考好快好多唔實際諗法 自信過餘等

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞