有冇人都唔鍾意hku 社工?

6 回覆
1 Like 6 Dislike
近排發現自己請人都集中於cu polyu
可能呢兩間嘅社工教學真係唔同啲?

聽佢地講點debriefing 就知
自己入唔到就葡萄hku fg
出嚟做緊嘢啦 仲邊駛葡萄
同埋cu >hku 啦
真 近年我in人通常唔揀hku grad
我全部照in 如果佢哋表現好都會請 唔關咩U事 係純粹想講請得多嘅都係Poly cu
Hku 支筆真係唔同啲
Cu sw 通常人品好 為人着想 做嘢有條理 支筆僅次hku 缺點係個人太單純太好人 成日比case 撚

Hku sw 文筆最好 做嘢直接高效率 但人品真係睇個人修養 太過直接負面啲講就係好功利主義嘅感覺 通常做嘢有啲野心 人哋見唔到嘅時候就未必會做

Poly city bu sw 其實都差唔多 冇必要分咁細 支筆算合格啦 都睇得明d recording 不過多沙石 做嘢效率不過不失 品格就乜人都有啦

Syu sw 以非八大計都算係龍頭 有啲人可能比較鈍或Mk 但都係純品 肯學 聽教聽話 的確各大學校trainning嚟講 最嚴格就係syu 三次實習加自己儲pre placement 相對上令到大家有啲奴性 語文能力真係爭咁啲 不過都影響唔大嘅

非八大 sw (唔計syu) MK多 做嘢甩漏多 間唔中可能會有幾個好熱心 但唔代表細心 明顯個人比較粗枝大葉啲 文筆就不能要求太多 盡咗力都係同其他人明顯有距離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞