iPhone 16 定等 iPhone 17

113 回覆
63 Like 326 Dislike
等點解要換iPhone
用緊12呢?
咁D人買16 pro/pro max 咪得囉
冇重大更改都唔會換機住
年年都係加ram加鏡頭像素blablabla
其實日常用分別真係唔大
利申:iphone 15 pro max
用緊xs
本身諗住換16 pro
睇完d rumors 都係攞部機去換電準備定隨時要用多一年
XS 入得博物館
點解咁講
講到16pro新嘢得15 pro max 嘅periscopic lens同多粒制
dynamic island多數都繼續喺度,出15前吹嘅nob mechanical制似乎冇乜聲氣
跟住又吹到17pro會有under screen face id之類勁嘢

雖然其實年年都會吹嚟緊iphone N只會係minor upgrade之後果年嘅iphone N+1先係堅upgrade

加上我對AI係0興趣,部xs雖然冇5g同舊電唔掂,用落都算好順
用緊iPhone xs 已經backup埋相,好多gb
仲好順
2鏡頭係最順眼
我都係咁話
如果到20個mon 都仲有舊黑色野、直頭索性轉會
仲用緊一代等緊 iPhone 99,而家係舊電差啲,要每5分鐘叉一次
淨係想16 base model 有90hz mon
冇重大更改都唔會換機住
年年都係加ram加鏡頭像素blablabla
其實日常用分別真係唔大
利申:iphone 15 pro max

你岩岩先換完
等iPhone 20
18都未必有90hz
16有6.9吋有啲睇頭
利申三星撚唔會買不過期待佢實物係咪同s24ultra 差唔多size
有冇人都係大機控
15同16都只係過渡
好快就會淘汰
本身佢都唔預咁快推ai功能
係俾Android夾佢,佢先格硬推
16嘅料一早都備好晒
蘋果自己都唸緊究竟點樣俾個spec去support on-device AI
用緊xs max
咁等20先話晒齊頭好意頭
我淨係知16 pro 8gb ram
17 pro 12gb ram
16pro好雞肋
唔知係咪真係傳聞咁幼bezel + 6.9吋(原圓角實用6.7左右)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞